Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Kokosové mléko: Bezlaktózová alternativa mléka nejen pro milovníky kokosu

Pokud rádi objevujete neustále nové chutě, nemusíte měnit pouze například stupně pražení kávy, ale stejně dobře funguje i výměna mléka za některé z běžně dostupných rostlinných alternativ. V rámci našich předchozích článků jsme se již zabývali například velmi populárním ovesným mlékem nebo lehce atypickým mlékem sójovým. V rámci tohoto článku se však zaměříme na mléko kokosové, které sice není úplně tradiční, ale nejen pro milovníky kokosu je to opravdu skvělá volba. 

Co je kokosové mléko?

Asi vás tak úplně nepřekvapí, že kokosové mléko není mlékem v pravém slova smyslu. Má totiž zcela rostlinný původ a díky tomu je přirozeně bez laktózy a mohou jej pít jak lidé s intolerancí laktózy, tak například také vegetariáni nebo vegani. A v základní podobě si tento velmi zajímavý a chutná nápoj zvládnete připravit i doma, protože vám stačí pouze dvě základní suroviny. Tou první je strouhaný kokos a tou druhou voda, přičemž ideální je zvolit pro přípravu poměr 1:3. Na každý hrnek strouhaného kokosu proto doporučujeme použít tři hrnky (asi 750 ml) vody. Dbejte na to, aby voda byla dostatečně horká, ale neměla by vřít. Pokud máte rychlovarnou konvici s nastavitelnou teplotou, ideální je se držet mezi 70 a 80 °C. Zmíněné dvě suroviny tedy smíchejte v mixéru, přístroj zapněte a nechejte mixovat tak dlouho, dokud nevznikne hladká směs. Pokud byste rádi chuť základního mléka trochu vylepšili, můžete použít kousek vanilkového lusku nebo datlové pasty.  Až budete mít hotovo, doporučujeme ještě vzniklé rostlinné mléko přecedit přes gázu nebo jemné plátno. 

kokosové mléko 1

Proč se vyplatí vyzkoušet?

Ačkoliv kokosové mléko mnohdy najdete v nabídce jak menších kaváren, tak i větších kavárenských řetězců, co do popularity není ani zdaleka tak oblíbené jako ostatní rostlinné alternativy mléka. Přesto se vyplatí ho vyzkoušet zejména kvůli tomu, že má přirozeně nasládlou chuť, ve které trochu nepřekvapivě dominují tóny kokosu. Zároveň jsou kokosová mléka obvykle na poměry rostlinných mlék relativně hustá, a tak se poměrně dobře napění. To platí tím spíše, pokud vyberete kokosové mléko, na kterém bude napsáno barista. Právě produkty s tímto označením obsahují nad rámec zmíněného kokosu a vody také další látky, které mají za cíl zlepšit vlastnosti mléka, aby byly co nejvíce podobné mléku kravskému. 

V praxi se tak používá mimo jiné třeba uhličitan draselný, který zabraňuje případnému sražení rostlinné alternativy mléka v kávě. Tato látka je pro organismus neškodná a vlastnosti mléka opravdu vylepší, takže si budete moci vychutnat co možná nejlepší šálek kávy. Produkty s tímto označením vyrábí třeba společnosti jako Alpro a Joya, ovšem hodí se podotknout, že ani menší výrobci rostlinných alternativ nemusí být úplně špatnou volbou. Možností dnes máte opravdu hodně a vybrat si zvládnete i v běžných supermarketech a drogeriích. 

kokosové mléko 2

S jakou kávou ho spárovat?

Zároveň se hodí také zmínit, že jelikož kokosové mléko je od toho kravského diametrálně odlišné, budete dost možná muset zpočátku lehce experimentovat s tím, jaká káva bude k mléku po chuťové stránce co možná nejlépe sedět. My bychom doporučovali prozkoumat pro tyto účely naši nabídku čerstvé arabiky, ovšem musíme podotknout, že chuťové preference jsou do značné míry subjektivní záležitostí a žádná káva nechutná úplně všem. Přesto si troufáme tvrdit, že kokosové mléko může být opravdu skvělé zejména s naší brazilskou arabikou Santos.