Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Mandlové mléko: Netradiční, ale skvělá možnost do kávy

Pokud jste ještě pár let zpátky chtěli v kavárně dostat kávu s nějakou rostlinnou alternativou mléka, mohli jste při troše štěstí narazit na mléko sójové, kterému jsme se věnovali v jednom z předešlých článků. Dnes už je však v tomto ohledu všechno jinak a celá řada kaváren nabízí mnoho různých druhů těchto tzv. rostlinných mlék. V rámci tohoto článku vám představíme mléko mandlové, které sice není nejpopulárnější, ale rozhodně má co nabídnout a řada lidí na ně nedá dopustit. Pojďme se na ně tedy podívat. 

Jak se dělá mandlové mléko? 

Mandlové mléko není v pravém slova smyslu mlékem, protože samozřejmě nepochází z mléčných žláz žádného savce, ale jedná se o čistě rostlinný a přirozeně bezlaktózový nápoj. Přestože v supermarketech může vyjít na relativně dost peněz, můžete si ho v základní variantě vyrobit vcelku jednoduše i v domácích podmínkách a za zlomek ceny. 

Stačit vám k tomu bude jeden hrnek mandlí, které je třeba namočit do vody a nechat je přes noc třeba v lednici. Ráno pak doporučujeme vodu slít a mandle dát do mixéru spolu s litrem čerstvé vody. Při použití těchto dvou ingrediencí je vzniklé mléko chuťově poměrně mdlé, takže doporučujeme na doslazení přidat aspoň trošku datlové pasty a pro lepší vůní také kousíček vanilkového lusku. Pak už nezbývá, než suroviny mixovat, dokud nevznikne zcela hladká tekutina s konzistencí klasického mléka. A pokud byste chtěli dosáhnout co nejjemnější konzistence, určitě doporučujeme mléko ještě přecedit přes jemné plátýnko nebo gázu. Pak už stačí dát mléko do uzavíratelné sklenice a následně ho umístit do lednice. 

mandlové mléko 1

Výhody mandlového mléka 

Jelikož značnou část mandlového mléka tvoří voda, má ve srovnání s mlékem kravským o něco méně kalorií, což může být příjemné například pro lidi v redukčních dietách. Pokud mandlové mléko vyměníte za kravské například v nějakých snídaňových cereálií, ušetříte si část kalorií. Kromě toho mandle obsahují také vitamín E a když sáhnete po produktech ze supermarketu, dost možná budou obohaceny také o vápník nebo vitamíny ze skupiny B. 

Do kávy jedině mléko barista 

Ačkoliv klasickou verzi mandlového mléka zvládnete vcelku podobné připravit v pohodlí domova, do kávy takto připravené mléko nemusí být úplně vhodné. Je to proto, že rostlinná mléka s kávou reagují jinak než to kravské a v některých případech může dojít ke sražení těchto surovin. Aby se tomu zabránilo u komerčních rostlinných alternativ mléka, používají se pro produkty s označením barista navíc jinak neškodné látky, které sražení nedovolí a navíc také zlepší vlastnosti mléka co se týče kvality mléčné pěny připravené z rostlinného mléka. Do kávy se proto podle našeho názoru hodí vyzkoušet mléko kupované s označením barista. Taková mléka vyrábí například Joya nebo Alpro a uvidíte, že co se týče vlastností, budou dost podobná mléku kravskému. 

mandlové mléko 2

Nezapomeňte na dobrou kávu 

Ačkoliv vybrat správné mléko do kávy je samozřejmě nesmírně důležité, není dobré pro všechny ty starosti se sháněním mléka zapomenout na kávu. Naštěstí vám s výběrem dokážeme vždy pomoct, protože v naší nabídce čerstvých káv z celého světa najdete desítky různých arabik s velmi rozmanitými chuťovými profily. A ačkoliv při výběru máte naprosto volnou ruku, my bychom pro párování s mandlovým mlékem doporučovali vynikající arabiku z Hondurasu.