Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Ambootia: Jaký je darjeeling ze srdce Himalájí?

Když se řekne darjeeling, mnoho lidí si vybaví především nesmírně populární černé čaje, ovšem jak jsme zmiňovali v jednom z předchozích článků, ve stejnojmenném indickém regionu se produkují také čaje zelené nebo dokonce bílé. V tomto článku se podíváme na čajovou zahradu zvanou Ambootia, která je jednou z vůbec nejznámějších čajových zahrad v celé oblasti. 

Co je Ambootia zač?

Jak jsme již naznačili v úvodu tohoto článku, Ambootia představuje jednu z velmi známých a oceňovaných čajových zahrad v Darjeelingu. Nachází se primárně na úpatí Himalájí a hlavním používaným jazykem je tak nepálština. Stejně jako North Tukvar, o které jsme psali v minulém článku, je také Ambootia jednou z nejstarších čajových plantáží a rovněž byla založena v 50. letech 19. století britskými plantážníky. Celková rozloha této zahrady činí lehce přes 790 hektarů, přičemž čaj se pěstuje na více než 350 z nich. Kromě toho je součástí zahrad také kompletní továrna na výrobu čaje, takže celý komplex zaměstnává přes 800 stálých i příležitostných pracovníků, kteří mají nárok na bydlení a se slevou pak dostávají celou řadu pěstovaných plodin. Zajímavostí je, že k dispozici jsou zaměstnankyním i jesle pro děti a samozřejmostí je také nemocnice. 

ambootia 1

Jak darjeeling ze zahrady Ambootia chutná?

Pokud sáhnete po některém z charakteristických čajů z této čajové zahrady, můžete se těšit na hnědozelené lístky často s viditelnými čajovými tipsy, které po zalití horkou vodou dávají vzniknout krásně zlatavému nálevu, jehož atraktivní barvu doplňuje vynikající nasládlá chuť a úžasné aroma odkazující k tónům zralých broskví, květin i sušeného ovoce. Zároveň se hodí podotknout, že čaje z první sklizně, tedy tzv. létající čaje, o kterých jsme pro vás psali také samostatný článek, jsou mnohdy lehké a se svěžím chuťovým profilem. Na druhou stranu čaje z pozdějších sklizní jsou o něco hutnější a nabízí spíše komplexnější chuťový profil s tmavší barvou nálevu. 

Za zmínku rozhodně stojí také příprava čajů z této zahrady. Ačkoliv černé čaje se obvykle zalévají vroucí vodou, darjeelingy z první sklizně ze zahrady Ambootia můžete klidně zalít i vodou o teplotě mezi 85 až 90°C, čímž skvěle vyniknou lehce odlišné chuťové tóny. Na druhou stranu nic nezkazíte ani přípravou přímo s použitím vřelé vody. Pokud jde o zelené čaje, tam doporučujeme se držet s teplotou vody do běžně doporučovaných 80°C. Na 250 ml vody se přitom standardně doporučuje používat 3 až 4 gramy čaje v závislosti na požadované intenzitě chuti. Louhujte pro začátek mezi 2 a 3 minutami a případně čas upravte podle vlastních preferencí. 

ambootia 2

Jaký čaj doporučujeme vybrat? 

Pokud jde o doporučení správného čaje, troufáme si tvrdit, že nejautentičtější chuťový zážitek z této čajové zahrady získáte, pokud sáhnete po India Darjeeling Ambootia Organic FF, který pochází z první sklizně a nabízí tak opravdu zajímavý chuťový profil. Na druhou stranu možností u nás máte opravdu hodně a jestli jste fanoušci zelených čajů, možná dáte přednost spíše India Darjeeling Ambootia Green Organic, který je taktéž chuťově vynikající. Pokud byste náhodou měli chuť na nějaký raritnější čaj, který bude do značné míry unikátní, můžete sáhnout spíše po India Darjeeling Ambootia Autumnal, který pochází z podzimní sklizně a nabízí lehce nasládlý chuťový profil a jemné a vyvážené aroma. Tak jako tak darjeelingy ze zahrady Ambootia určitě stojí za zkoušku.