Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Mim: Darjeeling, který roste s výhledem na Everest

Pokud čtete náš blog pravidelně, jistě víte, že v minulých příspěvcích jsme se v rámci našeho putování po čajových zahradách Darjeelingu vydali například na zahrady Ambootia nebo North Tukvar. Tentokrát se ovšem podíváme na zahradu Mim, která je v ledasčem specifická a rovněž produkuje naprosto famózní čaje. 

Co je Mim zač?

Mim je čajová zahrada, která se nachází asi 20 kilometrů od Darjeelingu. Byla založena až na konci 19. století, takže je o něco mladší než zahrady probírané v dřívějších článcích. Rozkládá se zhruba na 390 hektarech a specifické na ní je to, že se jedná o jedinou čajovou zahradu v Darjeelingu vlastněnou přímo indickou vládou (ačkoliv se o ni stará soukromá společnost). Podle některých legend byla původně vlastněna britskou dámou, a tak se pro zahradu vžilo pojmenování Mem ko kaman, v překladu něco jako dámská zahrada. Ze zkráceného označení Mem se pak následně vžilo Mim a tento název se používá dodnes. Jedná se o poměrně vysoko položenou zahradu, protože čajovníky se pěstují i v nadmořské výšce přesahující 1500 metrů a za jasného počasí je možné z plantáží dohlédnout až na majestátní Mount Everest. 

mim darjeeling 1-min

Jaký je čaj ze zahrady Mim? 

Čajová zahrada Mim se specializuje zejména na darjeelingy, typicky samozřejmě na černé. Kromě toho ale místní zpracovatelské závody produkují i určité množství oolongů a vzácných bílých čajů, které také dosahují špičkové kvality. Obzvláště zajímavé jsou pak darjeelingy z první sklizně (anglicky označované jako first flush, kvůli čemuž se také v názvech čajů často objevují písmena FF). Ty nabízí velmi lehký chuťový profil, ve kterém se mísí jemná vůně muškátu s lehkým aroma květin. Na druhou stranu ve srovnání s ostatními čajovými zahradami, Mim produkuje také vynikající druhou sklizeň tohoto čaje. Ta se vyznačuje hutnější a komplexnější chutí s náznaky oříšků i bobulovitého ovoce a příjemným muškátovým aroma. 

Po stránce přípravy se darjeeling ze zahrady Mim opět nijak neodchyluje od tradičního způsobu přípravy. Pro černé čaje platí, že je dobré je zalévat klidně i vroucí vodou a na 100 ml vody použít zhruba jeden gram čaje. Některé odborné weby ovšem doporučují v případě Mim darjeelingů vyzkoušet i delší louhování, někde se uvádí klidně až 7 minut. Záleží samozřejmě především na vašich chuťových preferencích, ovšem pokud máte rádi silnější čaje, není od věci tomuto postupu dát šanci. Bílé čaje samozřejmě potřebují speciální péči a ideální je pro jejich přípravu použít vodu o teplotě jen mezi 65 a 75°C. Více si o těchto speciálních čajích můžete přečíst v našem samostatném článku

mim darjeeling 2-min

Jaký čaj doporučujeme vyzkoušet?

Pokud byste rádi vyzkoušeli čaj z této čajové zahrady, určitě bychom vás rádi odkázali na náš India Darjeeling Mim FF, což je černý čaj pocházející z první sklizně. Nabízí jasně žlutý nálev s lehkou a příjemně nasládlou chutí a lehkým ovocným aroma. Najdete ho ve stejné kategorii, v jaké se nachází i naše další létající čaje. O těchto do značné míry specifických čajích jsme psali i celý samostatný článek, kde se můžete dozvědět celou řadu zajímavých informací. V případě, že máte rádi darjeeling a chcete vyzkoušet něco nového, určitě doporučujeme právě čajovou zahradu Mim, která má co nabídnout jak čajovým odborníkům, tak i naprostým laikům.