Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Puttabong: Nejstarší čajová zahrada slavného Darjeelingu

Přestože čaj darjeeling zná pravděpodobně každý milovník černých čajů, ve skutečnosti to není tak, že by tento unikátní nápoj produkoval jen jediný producent pěstující na jediné plantáži Darjeelingu. Namísto toho v každém z čajových regionů působí celá řada různých čajových zahrad, které mají svá vlastní specifika, najímají své zaměstnance a mají častokrát i specifické přístupy k pěstování čaje. My už jsme vás v předchozích článcích informovali například o zahradách Ambootia, North Tukvar nebo Mim, ovšem pro tento článek jsme si vybrali zahradu Puttabong, která je ze všech nejstarší. 

Co je Puttabong zač?

Jak jsme již nastínili v úvodu, Puttabong je vůbec nejstarší čajová zahrada v oblasti Darjeelingu. V roce 1852 ji založil britský průkopník čajového pěstování Dr. Campbell a další čajové zahrady postupně následovaly. Kromě toho má však Puttabong ještě další nej - jedná se totiž o jednu z největších čajových zahrad v regionu a rozkládá se na asi 4,3 km čtverečních, z nichž více než 430 hektarů zabírají přímo čajové plantáže. Zahrada zaměstnává bezmála 1500 pracovníků, kterým poskytuje bydlení i zdravotní péči a jednalo se o první zahradu, která získala v oblastech výroby, pěstování i prodeje mezinárodně uznávanou certifikaci ISO 9002:2008 označující normu pro zajištění kvality. Zároveň byste měli vědět, že Puttabong patří stejnému majiteli, jaký vlastní i zahrady North Tukvar, o kterých jsme psali v samostatném článku. Je jím společnost Jay Shree Tea, která patří k největším světovým producentům čaje a vlastní hned 22 zahrad napříč Indií a Afrikou. 

puttabong 1

Jakou chuť očekávat? 

Plantáže čajové zahrady Puttabong místy sahají až do nadmořské výšky bezmála 2000 metrů a čaj tak roste v opravdu vysokohorských oblastech. Díky tomu nabízí i jedinečný chuťový profil, ve kterém se mísí lehce bylinková chuť se svěžími tóny květin i ovoce. Lístky jsou podlouhlé a poměrně světlé, což se následně promítá i do toho, že samotný nálev čaje je světlý, vyvážený a lehký. To je ostatně charakteristické i pro mnohé další první sklizně čajů spadajících do kategorie létajících čajů, které pochází z letošní sklizně a nabízí opravdu jedinečné chuťové profily. Více jsme o těchto čajích psali v našem samostatném článku

Jaké vyzkoušet?

Pokud vás láká čaj z plantáží Puttabong vyzkoušet, máte v naší nabídce na výběr z hned několika různých produktů. My bychom určitě doporučovali sáhnout po India Darjeeling Puttabong FF, kde písmena FF označují, že se jedná o čaj z první sklizně (jedná se o zkratku anglických slov first flush). Jeho květinové aroma a jedinečná chuť je totiž jako stvořená jak pro zapálené čajové nadšence, tak i pro běžné konzumenty. Tato proslulá plantáž ovšem produkuje i čaje zelené, jakým je například India Darjeeling Puttabong Green, který nabízí velmi světlý nálev a jemný chuťový profil s náznakem bylinek. 

puttagong 2

Jak si ho připravovat?

Pokud jde o přípravu tohoto darjeelingu, určitě není od věci se pokaždé podívat, co doporučuje konkrétní prodejce na etiketě čaje. Obecně však platí, že čaje z první sklizně nemusíte nutně zalévat vroucí vodou, jak bývá u černých čajů obvyklé, ale můžete klidně použít i vodu o teplotě do 85°C, čímž můžete lehce pozměnit chuťový profil čaje. Ideální je použít 1 gram čaje na každých 100 ml vody a pro začátek můžete čaj vyzkoušet louhovat 2 až 4 minuty. Následně je možné použité množství čaje i délku louhování upravit na základě vašich vlastních preferencí.