Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Ovesné mléko: Populární alternativa do kávy

Nechcete pít kávu bez mléka, ale zároveň vám nevyhovuje mléko kravské? Ať už ho nechcete pít kvůli etickým důvodům, nebo ho nemůžete kvůli laktózové intolerancí či jiným důvodům, v dnešní době máte celou řadu alternativ. Jednou z mnoha je přitom ovesné mléko, které se objevilo později než jiná rostlinná mléka, ale popularitu si získává opravdu raketovým tempem. Proč je tak oblíbené? A v čem jsou jeho hlavní výhody? Na to se podíváme v tomto článku. 

Jak se ovesné mléko vyrábí? 

V základní variantě není na výrobě ovesného mléka vůbec nic těžkého a zvládnete to bez problémů doma. Stačí de facto jen a pouze namočit ovesné vločky na pár hodin do vody, následně je scedit a smíchat s vodou čerstvou. Důkladně tyto dvě ingredience rozmixujte v mixéru a máte skoro hotovo. Pokud byste chtěli, aby mléko bylo sladší, můžete ho před rozmixováním ještě dochutit například datlovou pastou, javorovým sirupem nebo medem a pro atraktivnější vůní můžete přidat i kousek vanilkového lusku. Pro jemnější konzistenci můžete z mixéru vzniklé mléko nalít ještě na plátýnko nebo jemnou gázu, která zachytí veškeré celé kousky. 

Pro kompletnost se ještě hodí dodat, že název ovesné mléko není tak úplně správný. Mlékem se totiž smí označovat pouze tekutina pocházející z mléčných žláz savců, a to samozřejmě veganské rostlinné alternativy z ovsa, sóji nebo mandlí nesplňují. Přesto jsme se v tomto článku tento obecně používaný název rozhodli používat. 

ovesné mléko do kávy 2

Kde se vzalo? A hodí se do kávy? 

Ovesné mléko je podstatně mladším vynálezem, než jiné druhy rostlinných alternativ mléka. Stojí za ním švédský vědec Rickard Öste, který se zabýval laktózovou intolerancí tak dlouho, až s jeho bratrem později založil společnost Oatly, která jako první komerčně vyráběla ovesná mléka. A vzhledem k tomu, že při troše pátrání tuhle značku objevíte i v našich drogeriích, se dá rozhodně hovořit o velkém úspěchu.

Kromě toho, že ovesné mléko je skvělé na pití, se také dá použít při přípravě kávy, což je jeho obrovská výhoda. Dá se totiž dobře napěnit a když je horké, má příjemně nasládlou chuť, takže vyhovuje i lidem, kteří mají ve zvyku si kávu lehce osladit. Navíc se skvěle spáruje s přirozeně nahořklou chutí kávy a dá se říct, že jeho vlastnosti jsou do značné míry podobné mléku kravskému, takže se s ním dobře pracuje.

ovesné mléko do kávy 1

Má cenu ho kupovat? 

Ovesné mléko dnes můžete vyzkoušet v celé řadě kaváren a kromě malých lokálních podniků je často nabízí také nejrůznější velké kávové řetězce jako Starbucks nebo Costa Coffee. Zatímco doma připravené mléko je podstatně levnější, kupovaná mléka s označením barista často obsahují navíc určité látky, díky kterým se mléko ještě lépe napění a nesrazí se po přidání do kávy. Jsou tedy sice o něco dražší, ale jsou praktické a nabízí skvělý chuťový zážitek pro kombinování s kávou. Vhodná ovesná mléka do kávy dělají společnosti jako je Alpro nebo Joya. A když už budete vybírat vhodné rostlinné mléko, nezapomeňte také na výběr kvalitní kávy. V naší nabídce zrnkové arabiky najdete desítky různých káv z celého světa, takže určitě nebudete mít problém najít svého favorita.