Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Plechovková káva: energie sbalená na cesty?

Když si doma nestíháte připravit kávu a máte trochu naspěch, existuje celá řada možností. Někdo pro tyto případy nosí s sebou vždy třeba plechovku nějakého energetického nápoje, někdo si na kávu počká až po příjezdu do práce. A někdo rád sáhne po kávě v plechovce, což je poměrně zajímavý trend, který se objevuje v některých částech světa stále častěji. Pojďme se na něj v rámci tohoto článku podívat. 

Historie plechovkové kávy 

Jistě vám nemusíme zdlouhavě vysvětlovat, že technologie uchovávání potravin v plechovkách, je poměrně starou záležitostí. Konkrétně s ní přišel britský kupec Peter Durand, který si tento vynález nechal dokonce i patentovat. A už od té doby začalo postupně docházet k obrovskému rozmachu, protože konzervy vydržely uchovat jídlo i při pokojové teplotě, což bylo samozřejmě opravdu důležité. Bohužel tehdejší plechovky nebyly jako ty dnešní – kromě jiných tvarů se dělaly také z jiného materiálu. Nejčastěji se jednalo o železo, které sice konzervalovalo, ale bylo opravdu těžké na nějaké pravidelné převážení. 

Když se pak posuneme na časové ose o nějakých 130 let dopředu, zjistíme, že ve Spojených státech vzniklo první plechovkové pivo. A o dalších 20 později už se tento druh piva, které je samozřejmě populární dodnes, vyráběl sériově a do hliníkových plechovek. No a když vydrží v plechovce pivo, proč by tam nevydržela káva, ne? První pokusy o plechovkovou kávu vznikaly v Japonsku už začátkem 70. let 20. století a na konci této dekády už byla káva v plechovce standardem – a již tehdy ji vyráběla i společnost UCC, která se v roce 2018 za svou vytrvalost zapsala do Guinessovy knihy rekordů za nejdéle prodávaný hotový kávový nápoj. 

plechovková káva 1

Stále rostoucí popularita 

Pokud jste si plechovkové kávy v regálech supermarketů nikdy nevšímali, možná ani nevíte, že právě tento druh kávy zažívá docela výrazný boom. Ve velkých obchodech tak běžně můžete najít plechovky s kávou od renomovaných značek jako je třeba Starbucks, který mnohdy nabízí i produkty s některou z rostlinných alternativ mléka, například s ovesným mlékem, kterému jsme se věnovali v předešlém článku. Když ale trochu zapátráte, zjistíte, že plechovkovou kávu dnes nabízí dokonce i pražírny výběrové kávy, jako je například polská společnost Hardbeans. A ještě více než u nás přitom roste popularita plechovkových káv v zahraničí, zejména ve zmíněném Japonsku. 

Jaké má výhody? 

Zajímavé je samozřejmě podívat se také na výhody plechovkové kávy. Těch je totiž hned několik a tím prvním je dobrá skladovatelnost. Plechovková káva nezabírá zbytečně moc místa a vydáte ji do batohu, do přihrádky u spolujezdce nebo jinam. Až na ni dostanete chuť, stačí ji jen vytáhnout, otevřít a můžete si ji vychutnat, není potřeba žádná další příprava ani další vybavení. Je to tedy naprosto jednoduché a jak jsme poznamenali výše v článku, když vyberete kvalitní produkt, chuť kávy může být až překvapivě dobrá. 

plechovková káva 2

Která káva je nejlepší? 

Při výběru kávy v plechovce je určitě dobré mít na paměti, že by neměla obsahovat zbytečně moc cukru a dalších aditiv, které jsou zdrojem poměrně zbytečných kalorií a mohou tak vést k přibírání na váze. Pokud nesladíte ani klasickou kávu, určitě doporučujeme vybrat takovou plechovku kávy, na které bude napsáno, že je bez přidaného cukru. Plechovkové kávy jsou obecně řečeno skvělý vynález, ale hodí se zejména v situacích, kdy nestíháte a nebo nemáte možnost si užít klasickou kávu. Pokud vás nic neomezuje, na pravidelné domácí pití bychom se přikláněli spíše k některé z našich čerstvých káv z celého světa.