Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Houbová káva: Stojí tenhle trend za zkoušku?

Jak roste popularita kávy, přichází stále nové a z určitého pohledu možná stále šílenější věci, se kterými se káva kombinuje. Jednou z nich jsou bezpochyby tzv. medicinální houby, na které v kávě část lidí nedá vůbec dopustit. Mají ale nějaké opodstatnění? Nebo je to jen hloupý trend, po kterém se za pár měsíců slehne zem? Na to se podíváme v rámci tohoto článku. 

Proč vůbec houby? 

Hned na úvod tohoto článku je třeba podotknout, že zmiňované medicinální houby, které budeme řešit detailněji v rámci tohoto článku, mají narozdíl od jiných u nás běžně sbíraných hub jedno zásadní specifikum – nemají téměř žádnou chuť ani vůni. Nemusíte se tedy bát, že byste jejich přidáním do kávy váš oblíbený nápoj úplně zničili. Do této kategorie patří celá řada zástupců, přičemž obvykle se v souvislosti s deklarovanými účinky doporučuje třeba chaga, reishi, hericium nebo cordyceps. Nutno podotknout, že pokud si o těchto houbách budete číst na nějakých zaujatých webech, můžete se dočíst o téměř zázračných účincích, které vás donutí se zamyslet nad tím, proč už medicinální houby nepoužíváte dávno. Jak už tomu tak ovšem bývá, vědecké studie zatím nedochází k úplně jasným závěrům. Byť samozřejmě existují výzkumy, které potvrzují potenciálně pozitivní efekt snad na všechno od metabolismu po imunitu, ve skutečnosti se jedná o studie provedené buď na zvířatech, nebo na lidech se specifickým onemocněním a je tedy dost diskutabilní, zda se deklarované pozitivní efekty týkají i naprosto zdravých lidí. 

houbová káva 1

Jak je použít? 

Pokud byste navzdory nejednoznačným vědeckých studiím chtěli houbovou kávu vyzkoušet, měli byste vědět, že máte zpravidla dvě různé možnosti. 

Tou první je koupit si již připravenou směs medicinálních hub a kávy. Takové směsi mají obrovskou výhodu v tom, že už se nemusíte o nic starat. Na druhou stranu to však skrývá i drobná negativa. Tím asi nejdůležitějším je, že nedokážete ovlivnit použitou kávu ani kvalitu použitých medicinálních hub.

Druhým možným řešením je pak namíchat si kávu s medicinálními houbami sám. Velkou výhodou je, že máte mnohem lepší přehled o kvalitě. Můžete si například vybrat kteroukoliv z našich čerstvých arabik z celého světa přesně podle vámi preferovaného chuťového profilu a k tomu si můžete dokoupit medicinální houby, které nabízí celá řada eshopů i kamenných prodejen se zdravou výživou. Na druhou stranu pak budete muset sami přijít na ideální poměr mezi surovinami a budete si muset vše vychytat k dokonalosti. 

houbová káva

Stojí za vyzkoušení? 

Ať už se rozhodnete pro kteroukoliv z těchto variant, je nutné mít na paměti, že pokud například 20 % produktu tvoří medicinální houby, obsahuje výsledný nápoj méně kofeinu a jeho chuť nemusí být tak intenzivní. Když budete tedy medicinální kávu připravovat, je možné, že budete muset lehce upravit dávkování. Na druhou stranu však podle nás stojí za zvážení, zda vůbec má smysl kávu s medicinálními houbami zkoušet. Někdo si její účinky v dlouhodobém horizontu nemůže vůbec vynachválit, ale když jsme ji zkoušeli my, žádný výrazný efekt jsme nezaznamenali. My proto raději zůstaneme pouze u naší čerstvé arabiky, ovšem pokud vás káva s medicinálními houbami láká, můžete ji vyzkoušet.