Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Sójové mléko: Když chcete pít kávu bez laktózy

Ačkoliv klasické kravské mléko v kávě skvěle chutná a baristům se s ním obvykle dobře pracuje, není vhodné pro každého. Někdo se mu vyhýbá například kvůli laktózové intoleranci, někdo k tomu má etické důvody. Bez ohledu na konkrétní důvod se však hodí říct, že dnes již existuje celá řada rostlinných alternativ mléka a mezi těmi nejpopulárnějšími je kromě ovesného mléka také mléko sójové. A právě to vám představíme v rámci tohoto článku. 

Jak se vyrábí sójové mléko? 

Podobně jako ovesné, není ani sójové mléko samozřejmě mlékem v pravém slova smyslu, protože nemá živočišný původ a nepochází z mléčných žláz savců. Základem pro výrobu sójového mléka jsou přirozeně bezlaktózové sójové boby. Ty se nejprve namočí do studené vody, kde by měly zůstat ideálně přes noc. Ráno je vhodné boby přecedit, dopřát jim čerstvou vodu a spolu s ní je mixovat v mixéru. Tento proces může zabrat i několik minut a je zapotřebí, aby se ingredience opravdu řádně propojily. Následně pak zbývá už jen mléko přecedit, k čemuž můžete využít buď jemné plátno, nebo třeba gázu. Ačkoliv tato část není povinná, zajistíte tím, že mléko nebude obsahovat žádné celé kousky nerozmíchané kousky sóji.

sójové mléko

Proč se používá do kávy? 

Pokud jde o běžné pití, samozřejmě můžete sáhnout po víceméně jakékoliv rostlinné alternativě mléka a pokaždé dostanete zajímavou chuť. Jenže pro použití do kávy je kromě chuti zapotřebí i to, aby mléko dobře pěnilo a s kávou vytvářelo harmonickou kombinaci. A přesně to se daří mléku sójovému, které má do značné míry podobné vlastnosti jako mléko kravské. 

Jaké vybrat? 

Pokud jde o obyčejné sójové mléko, které je k dostání v každém větším supermarketu, hodí se podotknout, že za ně budete muset zaplatit relativně dost peněz. V případě, že tedy chcete jen vyzkoušet, jak sójové mléko chutná, si ho určitě můžete vyrobit doma a dochutit si ho například pomocí datlové pasty a pro lepší vůni můžete přidat kousek vanilkového lusku

S použitím do kávy je to ovšem lehce složitější, protože rostlinná mléka se mohou v horké kávě lehce srazit. Proto se v supermarketech prodávají rostlinné nápoje často nesoucí označení Barista. V nich je navíc pár (obvykle naprosto neškodných) látek, které zajistí, že se mléko opravdu správně napění a že bude s kávou interagovat stejně jako mléko kravské. 

A v takovém případě se už za rostlinná mléka vyplatí připlatit, protože jejich složení byste imitovali v domácích podmínkách jen velmi těžko. Dobré rostlinné alternativy mléka s tímto označením dělají například společnosti jako Soyka, Alpro nebo Joya. 

sójové mléko 1

Jakou vybrat kávu? 

Ať už se rozhodnete zůstat u klasického kravského mléka, nebo dáte přeci jen šanci zmíněnému ovesnému mléku nebo v předchozím článku zmiňovanému ovesnému mléku, stále byste měli mít na paměti, že pro co nejlepší chuťový zážitek je třeba vybrat kromě správného mléka také správnou kávu. A právě pro tyto příležitosti určitě přijde vhod některá z našich čerstvých káv z celého světa. Ačkoliv výběr záleží primárně na vás a na vašich chuťových preferencích, my bychom pro párování se sójovým mlékem doporučovali třeba naší vynikající arabiku z Kolumbie, která v sobě kombinuje tóny oříšků i koření a její vlastnosti vyniknou i v sójovém mléce.