Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Proč se do kávy vlastně přidává cukr?

Jen málokterý nápoj nabízí svým konzumentům tolik možností přípravy, jako je tomu u kávy. Můžete samozřejmě začít pít pouze černou kávu, stejně tak jako do ní můžete přidat nejrůznější druhy mléka i jeho rostlinných alternativ a pokud jste na sladké, dají se použít i všemožné sirupy či jiná dochucovadla. Již stovky let se však do kávy přidává i cukr, který ale podle některých nových poznatků může dokonce být v malém množství dobrou volbou pro začínající kávové degustátory. Pojďme se na používání cukru v kávě podívat v rámci tohoto článku detailněji. 

Historie cukru v kávě

Dnes mnoho z nás považuje návštěvu kavárny za cenově dostupnou samozřejmost. Pro někoho je ochutnávání káv důležité a do kavárny chodí pravidelně, pro někoho to může být spíše sváteční záležitostí, protože kávy z pákového kávovaru tolik neocení. Bez ohledu na váš přístup se však hodí říct, že když v Evropě začali v průběhu 18. století vznikat kavárny, byla káva určena jen pro nejbohatší vrstvy společnosti. A stejně tak tomu bylo i v případě cukru, který v té době rozhodně nebyl surovinou používanou třeba v kuchyni na denní bázi. Jelikož ale tehdy lidé nedisponovali ani technologiemi, ani znalostmi o kávě a jejím zpracování, pražila se kávová zrna velmi tmavě a káva byla často hořká a ne příliš dobrá. Když se do ní ovšem přidal cukr, chuťový profil se podstatně vylepšil. Až se káva začala v průběhu času rozšiřovat, přidával se cukr jako rychlý zdroj energie a ačkoliv dnes už kvalita kávy a jejího zpracování určitě nepředstavuje žádný problém, používání cukru do kávy s námi vydrželo až do současnosti. 

cukr do kávy 1

Kde se sladí a kde ne?

Zajímavé je také to, že v různých částech světa je popularita cukru značně odlišná. Mezi nejvíce sladící národy patří samozřejmě Američané, kde podle některých výzkumů po cukru cukru sáhne až polovina kávových konzumentů. Kromě toho si ale kávu rádi osladí třeba v Kolumbii, na Kubě, v některých zemích Latinské Ameriky a také ve Vietnamu, kde se tradiční Ca Phe Trung například sladí kondenzovaným mlékem. Existují ale země, které slazení kávy příliš neholdují, přičemž typicky to jsou země Blízkého Východu. V Saúdské Arábii je pak používání slazených nápojů zdaněno výrazněji než neslazených, a proto se s kávou obsahující cukr téměř nesetkáte. 

Hodí se cukr používat?

Pokud máte alespoň základní znalosti o výživě, určitě vám nemusíme říkat, že nadbytek cukru není pro naše tělo vůbec vhodný a může souviset s rozvojem celé řady nejrůznějších onemocnění. Jak jsme ale zmiňovali již v první části tohoto článku, důležitou schopností cukru je, že zamaskuje hořkost nebo lehkou aciditu kávy. A právě této vlastnosti mohou podle některých poznatků využít začínající degustátoři, kterým může odstranění těchto vlastností dát více prostoru zaměřit se na další chuťové vlastnosti kávy, ne jen obvykle dominující hořkost. Můžete proto vyzkoušet kávu nejprve neoslazenou, analyzovat její chuťový profil a posléze se o to pokusit znovu po přidání cukru. 

cukr do kávy

Jaký cukr použít?

Pro potřeby slazení kávy je třeba mít na paměti, že bílý cukr je lepší než třeba třtinový, protože nemá sám o sobě žádnou chuť. Pokud byste do kávy přidali třeba javorový sirup, med nebo třtinový cukr, mohli byste chuťový profil kávy dost zásadně změnit, protože se jedná o chuťově poměrně výrazná sladidla. Mnohem lepší volbou proto je použít obyčejný bílý cukr nebo náš bílý krystalový kandys nebo bílou kandysovou tyčinku. A až budete potřebovat doplnit zásoby kvalitní kávy, myslete na to, že v naší nabídce čerstvých arabik z celého světa najdete desítky různých káv, které rozhodně stojí za zkoušku.