Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Kolikrát mohu čaj zalévat?

Chystáte se připravit více nálevů? Poradíme, které čaje jsou na to nejlepší. Prémiové čaje jsou mnohdy až překvapivě nákladné, ale přesto si mnoho z nás nedokáže představit snad jen jediné odpoledne bez nich. Dobrou zprávou pro ty z vás, kteří se chytají za hlavu, když si spočítají, na kolik je jeden nálev čaje vyjde, ale máme dobrou zprávu. Velká část čajů je vícenálevových – a mnohdy to dokonce nejsou ani vůbec drahé produkty. Jak při opětovném zalévání čaje postupovat? A jaké čaje jsou na to nejlepší? To se dozvíte v našem dnešním článku. 

Jak si připravovat vícenálevový čaj?

Příprava vícenálevového čaje rozhodně není tak složitá a ve skutečnosti se nijak zásadně neliší od přípravy jednonálevového čaje. Pouze bychom rádi upozornili na to, že je dobré k přípravě použít konvici s vyjímatelným sítkem na čaj. Takovou vychytávkou disponují třeba naše kvalitní litinové konvice a hodí se zejména proto, aby nedošlo k nadměrnému vylouhování čaje do prvního z nálevů. Když například víte, že vámi zakoupený čaj je skvělý až na 3 nálevy, ale pokaždé vyžaduje jen dvě minuty louhování, rozhodně nebude chutnat tak dobře, když ho hned napoprvé necháte v konvici 10 minut. To už další nálevy mohou být bez chuti nebo s nežádoucími vlastnostmi. Doporučujeme proto po stanovené době louhování sítko odejmou, v klidu si dopít zbývající čaj a poté sítko vrátit zpět a konvici znovu doplnit vodou. 

kolikrát mohu čaj zalévat

Které čaje jsou na více nálevů nejlepší?

I když na více nálevů lze použít celá řada různých čajů, některé se na to hodí více než jiné. Obecně ale platí to, že když si koupíte dobrý sypaný čaj, můžete druhý nálev vyzkoušet. To nejhorší, co se vám může stát, je, že čaj nebudete schopni dopít a proto už druhý nálev vylijete. To byste ale nejspíše udělali tak jako tak. Za nejlepší vícenálevové čaje přesto považujeme: 

  • Oolongy – vyzkoušeli jste už někdy oolong? Tento čaj se většinou prodává velmi decentně srolovaný a jak jste si mohli všimnout, rozmotává se jen velmi pomalu. To v praxi znamená, že bez problémů vydrží mnoho čajů i druhý nálev, přičemž s dalším zalitím je chuť mnoha oolongů jemnější, nasládlejší a začnou více vynikat ovocné tóny čaje. Za zkoušku stojí z kategorie oolongů zejména náš vynikající mléčný oolong.
  • Puerhy – podobně jako u oolongů platí i v případě puerhu, že jejich chuť se rozvíjí jen velmi pomalu, a proto rozhodně není od věci jej zalít vícekrát. Obecně řečeno část čajových odborníků doporučuje zalévat vícekrát pouze starší puerhy, ideálně ty lisované, jako je třeba naše Tuocha Black, ale upřímně řečeno i mnohé mladší puerhy vydrží více nálevů a zvládnou chutnat dobře. Vícekrát zalít pak můžete vyzkoušet i ochucené puerhy, které jsou skvělou volbou pro začínající konzumenty tohoto velmi netypického čaje, o kterém si u nás můžete přečíst i samostatný článek. 
  • Vybrané zelené a černé čaje – posledními zástupci, které musíme v našem článku zmínit, jsou vybrané černé a zelené čaje. I když i zde existují výjimky, japonské zelené čaje jsou skvělé na druhé, některé dokonce i na třetí zalití. Poté už většina z nich začne ztrácet charakteristickou travnatost a jednotlivé tóny dost výrazně upadají. Z této kategorie stojí za zmínku třeba velmi zajímavá Genmaicha, což je zelený čaj zkombinovaný s rýží, která mu dává dost unikátní chuť. Z černých čajů pak můžete vyzkoušet druhý nálev u Assamu a dalších indických čajů. 

No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Doufáme, že se vám líbil a nabrali jste v něm inspiraci na nové čaje z našeho eshopu, které musíte vyzkoušet. Pokud máte aktuálně čtecí náladu, přečtěte si třeba náš článek o benefitech žlutého čaje.