Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Co dělat při předávkování se kofeinem?

Cítíte se někdy unavení? To je snad jasné, tak to má téměř každý. Pokud do toho ale navíc milujete kávu, můžete nevědomky sahat při náznacích únavy po více šálcích své oblíbené arabiky, než kolik jich zvládnete vypít obvykle. A když se kofeinem předávkujete, paradoxně to může vést spíše k další únavě, podrážděnosti a mnoha dalším vedlejším účinkům. Přemýšleli jste ale někdy o tom, co při předávkování kofeinem vlastně dělat a jak ho zmírnit? V našem článku vám dáme pár rad, které můžete při předávkování tímto stimulantem vyzkoušet. 

Jak se projevuje nadbytek kofeinu? 

Nadbytek kofeinu samozřejmě přináší podstatně více negativních účinků než těch pozitivních a můžeme je rozdělit na dlouhodobé a krátkodobé účinky. Lidi zpravidla většinou zajímají ty krátkodobé, které zahrnují bušení srdce, nervozitu, třes končetin, celkový neklid a nevolnost. Při předávkování můžete místo extrémního povzbuzení naopak zaznamenat únavu a pokud přijmete tohoto stimulantu opravdu hodně (což hrozí tím spíš v případě používání nějakých koncentrovaných potravinových suplementů než čaje či kávy), může to vyvolat epileptický záchvat a krajním případě dokonce i poruchy vědomí. Na předávkování je možné i umřít, ovšem to se týká opravdu vysokých dávek, jakých jen tak snadno nedosáhnete – konkrétně se jedná o vyšší jednotky gramů, když šálek kávy má cca 50 – 70 mg kofeinu. Svá negativa ale přináší i dlouhodobý nadbytek kofeinu – pozor byste si měli dát v případě, že máte pravidelné problémy s usínáním, bušením srdce, nadměrnou únavou i trávicími obtížemi, které nelze vysvětlit jinak. 


předávkování kofeinem 1

Co dělat při předávkování?  

Při předávkování kofeinem je důležité samozřejmě rozlišit, jak vážný váš stav je. Pokud jste přijali opravdu hodně kofeinu a cítíte se opravdu špatně, je samozřejmě na místě konzultovat své potíže s odborníkem a případně zvážit hospitalizaci. U vážnějších předávkování se doporučuje aktivní uhlí a případně projímadla, která kofein dostanou z trávicího traktu. V případě, že jste jen vypili o šálek kávy více, nemusíte se vůbec ničeho bát. I když tyto symptomy nejsou příjemné, měli by odeznít do pár hodin. Pokud je to možné, je dobré dát tělu dostatek odpočinku a vypít opravdu dostatečné množství tekutin. Některé zdroje doporučují doplnit i dostatek draslíku, který souvisí se srdečním tepem. Není proto od věci si dát třeba jeden banán, zapíjet jej dostatkem vody a lehnout si k tomu na gauč a chvíli si odpočinout. 

 předávkování kofeinem 2

V malém množství se kofeinu nemusíte bát

I když nadbytek kofeinu samozřejmě neudělá našemu tělu dobře, v malém množství je káva i čaj zdrojem mnoha látek s pozitivním dopadem na naše zdraví. Proto rozhodně není od věci kávu pít – pouze je důležité si hlídat množství, o čemž jsme psali v samostatném článku. A když už kávy nebudete pít tolik, můžete vyměnit kvantitu za kvalitu a nakoupit si balíček čerstvé kávy z našeho eshopu, kde najdete hned několik desítek arabik z celého světa. U každé kávy si přitom můžete kromě velikosti zvolit i to, zda preferujete celá zrna, nebo zda vám máme kávu namlít přímo u nás. A když u nás nakoupíte nad 1000 korun, dostanete od nás dopravu až k vám zcela zdarma.