Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Které koření a čaje jsou nejlepší na zahřátí? Máme pro vás 5 tipů

Také máte pocit, že si v našich zeměpisných šířkách ještě nestihnete ani pořádně rozkoukat a léto už je pryč? To není nic mimořádného a stejně to vnímá spousta lidí. I když se vám do toho možná tak úplně nechce, spolu s odchodem léta nastal čas i vyměnit nejrůznější chlazené nápoje za prohřívací bylinky a teplé čaje. A když je řeč o nich – víte, které čaje a bylinky jsou nejlepší na zahřátí? V našem dnešním článku máme pár tipů pro ty z vás, kteří potřebují pořádně zahřát. 

Skořice a hřebíček

Na prvním místě musí v seznamu koření určeného na zahřátí nesmí chybět typické vánoční duo v podobě hřebíčku a skořice, o které jsme poměrně detailně psali třeba v našem slovníku pojmů. Aby toho nebylo málo, skořice není dobrá jen na zahřátí, ale lidové léčitelství ji doporučuje také na optimalizaci trávení nebo vykašlávání a esenciální oleje z ní se používají taktéž při problémech s revmatismem. Dobrým doplňkem skořice je hřebíček, kterému taktéž některé zdroje přisuzují schopnost optimalizovat trávení. Aby vás tyto látky co nejlépe zahřáli, můžete si připravit třeba pořádně horký čaj. Zmiňovanou skořici najdete v našem ryze vánočním čaji Jablko & Skořice, hřebíček obsahuje třeba Rooibos Pečené jablko

skořice

Zázvor 

I když zázvor byl dlouhá léta populární hlavně ve východní gastronomii, postupem času si vybudoval své místo i v našich končinách a dnes po něm mnoho lidí sahá ve chvílích, kdy začíná pociťovat první příznaky nachlazení. My v Čajové zahradě jsme se rozhodli pro milovníky této rostliny dokonce udělat i samostatnou kategorii se zázvorovým čajem, kde seženete jak Yogi čaje vycházející z ájurvédy, tak i zelené ochucené čaje. Velmi dobrou volbou může být třeba zázvor a eukalyptus, který obsahuje hned 7,5 % eukalyptových listů a 5% zázvorových kousků. Jak se můžete opět dočíst v našem herbáři, zázvor se tradičně používá jak při trávicích obtížích, tak i pro údajné antioxidační a antivirové účinky. 

Pepř a chilli 

Dalšími položkami na našem seznamu jsou dva pálivé produkty, které většina lidí buď miluje, nebo nesnáší. Ať už máte k pepři a chilli papričkám jakýkoliv postoj, nedá se jim upřít, že v nich obsažený piperin dokáže stimulovat nervovou soustavu, čímž dochází k poměrně efektivnímu zahřátí. A pokud jste si někdy dali nějaké pálivé jídlo, tak jistě víte, že se u něj dokážete i pořádně zapotit. Stejně tak můžete na tyto suroviny narazit i v čajích – konkrétně na našich stránkách máme k dispozici třeba populární kořeněný čaj zvaný Chai Tea, který pepř obsahuje. Chilli pak můžete najít v poměrně netradičním čaji od Hari Tea nazvaném Čokoláda & chilli.

 

chilli

Vanilka 

Posledním zástupcem, kterého v našem článku nesmíme opomenout, je vanilka. A i když většina předchozích surovin by vás nejspíš tak nějak napadla, vanilku by čekal jen málokdo. Máme však na mysli pravou vanilku a ne nějaké levné náhražky jako jsou obsažené třeba v cukru. Stejně jako v případě většiny ostatních zmíněných surovin, i vanilku můžete najít v našem slovníku pojmů

No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Když už teď víte, čím se můžete aspoň trochu zahřát za chladných zimních večerů, neváhejte projít naši nabídku a vybrat si ty čaje, které vás nejvíce zaujmou.