Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Touareg: Víte, co je tenhle nápoj zač?

Jestli patříte mezi zapálené milovníky aut, jistě si pod názvem touareg automaticky vybavíte populární SUV od automobilky Volkswagen. Kromě něj se ale také jedná o nápoj, který je nesmírně populární například v Maroku, kde získal popularitu zejména pro své osvěžující účinky a dnes je dokonce jedním z neodmyslitelných symbolů jakési národní hrdosti. 

Co je touareg vlastně zač? 

Touareg je ve své podstatě čajová směs, která se připravuje ze tří základních surovin – kvalitního zeleného čaje, pořádné porce máty a velké porce cukru. Pro naši směs tuareg speciál jsme zvolili kvalitní gunpowder, který se používá nejčastěji, ovšem v některých oblastech se můžete setkat i s jinými druhy čaje. Pokaždé od něj ovšem můžete čekat velmi intenzivní, ale přitom příjemně nasládlou chuť. Touareg jako takový smí připravovat pouze muži a lze jej pít jak teplý, tak studený. Pochutná si na něm ale snad každý – dokonce i marocký král jej poměrně pravidelně pije. Podle jedné z mnoha existujících legend se přitom dostal čaj do Maroka jako poděkování sultánovi od královny za to, že propustil válečné zajatce v 17. století. Nápoj, který je dnes tak ikonický, tak vlastně vznikl úplnou náhodou. 

máta nana

Jak si touareg vlastně připravit?  

Pokud vás nezaujala již připravená směs tuareg speciál a raději byste si připravili tento čaj úplně sami, není v tom vůbec žádný problém. Na jednu porci čaje budete potřebovat:

  • 300 ml vody
  • 2 lžičky kvalitního zeleného čaje (my doporučujeme pro začátek vyzkoušet China Gunpowder, ale posléze můžete samozřejmě zkoušet i dražší čaje.)
  • 1 lžička sušené máty nana (v Maroku bývá většinou teplo, a proto tamní obyvatelé používají mátu, aby se lehce ochladili. Je ale pravdou, že občas se můžete setkat i s použitím jiných bylinek, a to zejména badyánu, pelyňku nebo třeba aloisie citronové – vždy se však použivá jen jediná bylinka, pokud chcete zachovat autenticitu receptu, rozhodně se nesnažte kombinovat několik druhů bylinek do jediného čaje.)
  • až 30 gramů cukru, pokud chcete dosáhnout naprosté autenticity 

Samotný originální postup je přitom poměrně pracný a vyžaduje přípravu v konvičce, která se nechá na pár minut na plameni a nechá se zpěnit. O žádný zvláštní chuťový zážitek se ale neochudíte ani v případě, že čaj spolu s mátou zalijete 300 ml vody o teplotě maximálně 80 stupňů Celsia. 

touareg

Jaký tuareg koupit? 

Chcete vyzkoušet touareg tak nějak od základu sami? Pak se stačí jenom podívat do naší samostatné kategorie zelených čajů a tam si vybrat takový zelený čaj, který vás zaujme. I když originální receptura vychází ze zmiňovaného gunpowderu, vaší fantazii se meze nekladou. K zelenému čaji pak stačí jen koupit nana mátu a zkusit si touareg připravit od základu. Druhou, o něco efektivnější a jednodušší možností je pak nakoupit přímo hotovou směs na touareg. Kromě už zmiňovaného tuaregu speciál si u nás můžete vybrat i třeba takový ovocný tuareg, který se sice vůbec nedrží tradiční receptury, ale má také osvěžující chuť a navíc je naprosto bez kofeinu, takže jej můžete naservírovat i svým dětem. Blízko ke klasice má kromě speciálu také tuareg Timbuktu, který obsahuje mátové aroma. Oba  tuaregy se zeleným čajem stačí opravdu pouze zalít vodou a přidat pořádnou porci cukru.