Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Trvanlivost čaje a kávy: Jak dlouho vydrží?

Snad každý milovník kávy dobře ví, že nic se nevyrovná nově koupené kávě. Stalo se vám ale někdy, že jste si svoji prémiovou kávu šetřili na nějakou zvláštní příležitost tak dlouho, až vám úplně přestala chutnat? Stejně jako řada jiných potravin, i čaj a káva mají svoji trvanlivost a nevydrží navěky. A i když nemusí být vyloženě zkažené, může se jim dost podstatně narušit chuť, což je u dražších produktů samozřejmě škoda. V tomto článku vám proto prozradíme, jak dlouho káva a čaj vydrží a jak se o ně starat. 

Jakou má káva trvanlivost? 

Pokud vás zajímá, po jaké době bude káva ještě tak nějak pitná, můžete být v klidu. Při alespoň trochu rozumném skladování vám tento nápoj totiž vydrží i několik let. Rozhodně ale nebude dobrý. Když přijde řeč na dobrou kávu, její trvanlivost je podstatně kratší a i když si to málokdo uvědomuje, záleží hned na dvou věcech. Zaprvé na tom, jak stará jsou zelená zrna – ta sice vydrží poměrně dlouho čerstvá, ale když upražíte zrna z loňské sklizně, nejspíš z toho prémiovou kávu nedostanete. A zadruhé záleží samozřejmě na tom, jak dlouho má káva po upražení. Ideální je, když si káva může po upražení chvíli odpočinout a vůbec nejlepší bude od druhého či třetího týdne. Když ji pak budete dobře skladovat, ideálně ve vzduchotěsných a zatmavených dózách, vydrží vám v plné síle asi měsíc. Po té době se začne kvalita chuti pomalu zhoršovat, když do kávy bude pomalu pronikat vzduch. Důležité je ale rovněž rozlišovat mezi kávou mletou a celými zrny – vůbec nejideálnější je totiž nakoupit celá kávová zrna a ty si namlít až chvilku před samotnou přípravou. Proto na našem webu nabízíme zrnkovou kávu z celého světa. Pokud ale nemáte mlýnek, rádi vám ji samozřejmě nameleme. 
trvanlivost kávy (2)

Jakou má čaj trvanlivost? 

Čaj je na tom v mnohém podobně jako káva. Ačkoliv disponuje trvanlivostí klidně i v řádu několika měsíců, musíte jej pečlivě skladovat. Stejně jako káva totiž může nasávat pachy z okolí a pokud jej máte třeba v kuchyni, kde se mísí nejrůznější pachy z jídla nebo třeba čistících prostředků, je potřeba jej dobře uzavřít do neprodyšné dózy, která jej spolehlivě ochrání. Platí ale, že nejlepší je zpravidla hned po tom, co jej objednáte ze specializovaného obchodu. Jakmile jej jednou načnete a dostane se k němu nějaké množství vzduchu, cenné látky začnou pomalu vyprchávat a za pár týdnů už čaj není zpravidla vůbec tak dobrý. 

 

trvanlivost čaje

Díky Čajové zahradě se po čaji a kávě jen zapráší

Jelikož jak čaj, tak káva jsou nejlepší po tom, co vám přijdou domů, je samozřejmě na místě je hned spotřebovat. I když si mnoho lidí dobré produkty šetří na nějakou vhodnou příležitost, není od věci naši kvalitní arabiku z celého světa nebo stovky prémiových čajů vychutnat hned po tom, co vám přijdou. Koneckonců, kdykoliv si u nás můžete objednat další. Přijdou vám až domů v co nejkratším možném termínu a při nákupu nad 1000 korun od nás navíc dostanete dopravu zcela zdarma. Kdybyste je ale přeci jen rádi uchovali po delší dobu, určitě není od věci přihodit ke své klasické objednávce ještě některou ze stylových dóz na čaj a kávu.