Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Gen Mai Cha: Jak chutná zelený čaj s praženou rýží?

Máte chuť vyzkoušet nějaký netradiční čaj, ale zároveň máte pocit, že jsou vlastně všechny zelené čaje dost podobné? Tak to pro vás máme jeden, který by vám rozhodně neměl utéct. Jedná se o čaj zvaný genmaicha, o kterém se někdy hovoří také jako o popcornovém čaji. Co je na něm vlastně tak výjimečného? A proč byste jej měli vyzkoušet? Na to se podíváme v našem dnešním článku. 

Co je Gen Mai Cha vlastně zač? 

Genmaiča, někdy též psaný jako Gen Mai Cha, je japonský zelený čaj, na kterém je velmi specifické, že se do něj jako do nejspíš jediného z japonských čajů přidává hnědá pražená rýže. On ostatně už samotný název značí v překladu něco jako “čaj z hnědé rýže”, takže ti z vás, kteří umí japonsky, rozhodně nejsou překvapení. A ti z vás, kteří japonsky neumí, se možná právě teď oprávněně podivují nad tím, kdo by do čaje přidával rýži. 

Ve skutečnosti to má ale poměrně racionální důvod – v minulosti rýže představovala levnou a chuťově ne úplně špatnou výplň kvalitních zelených čajů, které byly pro většinu běžných obyvatel Japonska cenově nedostupné. Dříve se tento čaj určený pro běžnou vrstvu připravoval z jednoho dílu zeleného čaje a jednoho dílu pražené rýže. Takový nálev ale pak disponoval poměrně intenzivní rýžovou chutí a naopak vliv zeleného čaje byl poměrně potlačen, a proto se dnes používá více čaje a méně rýže. 

gen mai cha 2

Jakou chuť můžu od čaje očekávat?

I když představa zeleného čaje s rýží může znít poněkud netradičně, ve skutečnosti chutná opravdu skvěle a pokud máte rádi zelené čaje jako takové, určitě si oblíbíte i gen mai cha. Samotný nálev disponuje příjemně žlutou barvou a chuťově v něm jasně rezonují veškeré vlastnosti zeleného čaje, jako je příjemná trpkost a decentní travnatost. K tomu se ale navíc přidává lehké oříškové tóny s velmi decentní nasládlostí, za kterou můžete vděčit pražené rýži. Pokud máte chuť na silnější nálev, ve kterém budou více dominovat vlastnosti zeleného čaje, existuje i varianta čaje genmaiča s čajem matcha – ta je v Česku ale poměrně raritní a budete muset více zapátrat. 

gen mai cha 0

Jak si čaj genmaicha připravit? A jaký vybrat?

Jelikož základ tohoto čaje představuje zelený čaj, je dobré při louhování zvolit teplotu vody mezi 80 a 85 stupni Celsia. Doporučená doba louhování by pak neměla přesáhnout 3 minuty, ale někteří výrobci doporučují nepřesahovat jen jednu minutu. Zkrátka a dobře nejlepší je vyzkoušet více různých variant a až poté se rozhodnout, co vám nejvíce vyhovuje. A který vlastně vybrat? Na našem eshopu jsme vsadili na jediný produkt, který u nás seženete pod názvem Japan Gen Mai Cha, u kterého ale můžeme dát ruku do ohně za kvalitu. Pokud vás láká vyzkoušet tento čaj s hnědou rýží, naše Gen Mai Cha  je jedním z nejlepších produktů, na které můžete narazit.