Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Příprava čaje zastudena: Co potřebujete vědět?

O přípravě kávy za studena už někdy slyšel snad každý. Čas od času se můžete setkat s označením Cold brew, kdy se káva nechá přes noc louhovat ve studené vodě a druhý den se servíruje v mnoha kavárnách samostatně i v rámci celé řady různých receptů. Napadlo vás někdy ale, zda je možné totéž provést i s obyčejným čajem? V tomto článku se podíváme na tzv. macerování a řekneme si, na co si dát pozor i co je dobré provádět. 

Co je macerování a v čem spočívá? 

Macerování je zjednodušeně řečeno obyčejné louhování za studena. Spočívá tedy v tom, že svůj oblíbený čaj nebudete zalévat vroucí vodou, ale prostě jej umístíte do vod studené. Zde ale platí důležitá poučka, a sice že čím studenější vodu na louhování používáte, tím delší musí být doba louhování. Pokud zelený čaj například zalijete vodou o teplotě 80 stupňů Celsia, stačí jej louhovat třeba 3 minuty. Jakmile na stejné množství čaje použijete vodu o pokojové teplotě, bude nejspíš potřeba louhování v řádu několika hodin – část macerovaných čajů se ale nechává louhovat klidně i přes noc. V případě, že se pro takovýto proces rozhodnete i vy, je však dobré nechat čaj v lednici, protože v teple by mohl nálev začít fermentovat a vy byste čaj museli vyhodit. 

čaj zastudena

Jaké má macerace výhody? 

Macerace sice dnes není ani zdaleka tak populární jako louhování v teplé vodě, ale přesto nad klasickým způsobem přípravy má hned několik nesporných výhod. Zaprvé nezničíte žádné zdraví prospěšné látky, které jsou mnohdy citlivé na teplo, a proto nevydrží klasické zalévání vroucí vodou. Zadruhé docílíte v mnoha případech opravdu dobré chuti, která bude naprosto přirozená a ničím nezkreslená. No a za třetí je macerování neskutečně jednoduché a zabere naprosté minimum času – prostě smícháte vodu s čajovými lístky, strčíte do lednice a máte de facto hotovo. Až se k čaji za nějaký čas vrátíte, bude připravený na pití. A obzvlášť na léto vám maceráty poslouží jako skvělý základ pro nejrůznější ledové čaje. 

čaj zastudena 1

Jaké čaje se dají macerovat? 

Macerovat se dají více méně veškeré čaje – jednou z výjimek je ale třeba takový puerh, který vzhledem k fermentaci může obsahovat i řadu bakterií, které vám teoreticky vzato mohou způsobit zdravotní komplikace. Tam je tedy na místě být obezřetný, ale jinak na macerování můžete vyzkoušet: 

 

  • zelené čaje – těm stačí ze všech čajů nejkratší doba louhování, některé mohou chutnat dobře už po jedné hodině, jiné potřebují třeba až čtyři. Obecně ale zelené čaje nedoporučujeme louhovat přes noc, leda byste použili opravdu hodně vody na malé množství čaje. I když je každý čaj trochu jiný, pro začátek doporučujeme vyzkoušet 5 g kvalitního zeleného čaje, půl litru studené vody a 4 hodiny louhování – tyto aspekty pak můžete dodatečně upravovat podle toho, jak se vám původní nálev zdál silný nebo slabý. 
  • černé čaje – těm naopak prospívá delší doba louhování a klidně je můžete nechat v ledničce i přes noc. Spíše než výraznější čaje se hodí sáhnout jen po lehce oxidovaných černých čajích, jako je například darjeeling. 

 

Kromě těchto dvou osvědčených klasik ale není od věci ani vyzkoušení bílého čaje nebo ovocných směsí, které lze také bez obav macerovat. Tímto způsobem je možné připravovat dokonce i bylinky, ale o tom si povíme více třeba až v některém z dalších článků.