Gong Fu Cha: Co byste měli vědět o čínském čajovém rituálu?

O japonském čajovém rituálu většina z vás nejspíš slyšela – minimálně si jste schopni nejspíš představit jeho praktikanty v tradičním japonském kimonu sedící u šálku dobrého čaje. To čínský čajový rituál většině lidem nejspíš nic neřekne, ale rozhodně má co nabídnout – už jenom proto, že jeho hlavním cílem není držet striktní postupy, ale potěšit konzumenty. Více se o tomto rituálu dozvíte v našem dnešním článku. 

Pár základních informací o rituálu Gong Fu Cha?

Čínský čajový obřad Gong Fu Cha (někdy též pod alternativním českým názvem Kung Fu Cha) je druh rituálu, který získal svoji podobu už v 16. století a hlavním motivem je zmiňované potěšení hostů. Právě proto se postupem času začaly pro tento typ obřadu používat vícenálevové čaje, které umožní hostům déle setrvat na místě, vychutnat si kouzlo přítomného okamžiku a navíc si ještě pochutnat na skvělém čaji. Z toho vyplývá, že nejlepší jsou vícenálevové čaje – jako stvořený je pro tento typ obřadu třeba dobrý oolong nebo puerh. Zároveň byste měli vědět i to, že k přípravě čaje jsou nejlepší tzv. yixingové konvičky, které dobře udržují teplo, a proto se v nich čaje zvládnou čaje správně vyluhovat a jejich chuť se dobře rozvine. 

gong fu cha

Jak si čaj Gong Fu Cha připravit? 

Na internetu se můžete dočíst celou řadu tradičních postupů, které jsou ale poměrně složité a vyžadují docela dost drahého vybavení. Ne, že byste to v naší sekci příslušenství nenašli, ale pokud chcete tento rituál jen vyzkoušet, bude to pro vás nejspíš zbytečné. Bohatě proto postačí zmiňovaná yixingová konvička a dobrý sypaný čaj. Důležité je hlavně yixingovou konvičku a šálky propláchnout horkou vodou, aby se nahřáli. Poté můžete připravit první nálev, který se ale nepije, protože slouží jen k tomu, aby si hosté zvykli na čaj. Pokud máte k dispozici čajovou sošku, můžete část čaje vylít na ni jako znamení úcty. Další nálevy už je možné klasicky pít. 

Předepsaná příprava většinou hovoří o tom, že byste měli čaj zalít vodou o příslušné teplotě v závislosti na použitém čaji, přiklopit víčkem a poté přelít i celou konvičku. Po asi minutě louhování je dobré čaj slít a pokud máte k dispozici čichací sadu, měli byste se s její pomocí seznámit s aromatickými a chuťovými vlastnostmi čaje. Poté je dobré čaj nalít do jednotlivých misek, ze kterých jej budete pít – ideálně krouživými pohyby ve směru hodinových ručiček. 

gong fu cha 1

Nejdůležitější je, abyste si rituál užili

I když tradiční rituál má svá pravidla, každý ho může praktikovat lehce odlišně. To stejné samozřejmě platí i pro výběr čaje. Přestože doporučovaný bývá už zmiňovaný oolong nebo puerh, ve skutečnosti si můžete vybrat kterýkoliv čaj, který máte rádi. Pokud máte rádi zelené čaje, sáhněte třeba po gunpowderu, pokud preferujete bílé čaje, skvělou volbou může být klasický Pai Mu Tan. Vaší fantazii se zkrátka a dobře meze nekladou a záleží jen na vašich chuťových preferencích, jaký čaj vyberete.