Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Brusinky: Jak je využít v kuchyni?

Když se řekne brusinky, část lidí si představí maximálně tak brusinkovou omáčku, která se přidává třeba k masu. Toto bobulovité ovoce má ale celou řadu dalšího využití a velmi populární jsou třeba různé džusy, sirupy nebo čaje. Proč byste ale brusinku měli mít doma i vy? A jak ji používat? To se dozvíte v tomto článku. 

Co jsou brusinky zač? 

Jak jsme již naznačili v úvodu tohoto článku, brusinky patří mezi bobulovité ovoce a vyznačují se ostře červenou barvou a mírně kyselou chutí. Největším producentem těchto bobulí jsou spojené státy, následované Kanadou a Chile, i když brusinky se dají pěstovat i u nás. Je ovšem potřeba je řádně zalévat, dopřát jim dost specifickou půdu a jakmile se ochladí, musíte keře také zazimovat. Přestože brusinky vzhledově vypadají lákavě, kvůli zmiňované kyselé chuti se syrové jí jen málokdy. Většinou se setkáte spíše se sirupy, čaji nebo džusy, v nichž je brusinka kombinována s jiným ovocem. 

brusinky 1

Proč byste měli brusinky používat?

Pokud jde o složení brusinek, bezmála 90 % představuje voda, zbytek tvoří vláknina, jednoduché sacharidy a samozřejmě také pořádná nálož vitamínů, minerálů a dalších mikronutrientů. Konkrétně byste v brusinkách našli množství vitamínu C důležitého pro imunitní systém, vitamínu E, který je významným antioxidantem, nebo třeba manganu a mědi. Kromě toho obsahují brusinky i řadu méně známých antioxidantů, jako je třeba kvarcetin nebo myricetin, kterým vědecké studie přisuzují celé spektrum potenciálních benefitů pro zdraví. Velmi často jsou brusinky také doporučovány při zánětech močových cest (nejen) u žen, což také potvrzuje řada výzkumů

Jak byste brusinky měli užívat? 

V tomto odstavci se hodí ještě jednou zopakovat, že brusinky mají přirozeně kyselou chuť, a proto se s nimi příliš často nesetkáte v syrovém stavu. Pokud se vám je náhodou povede koupit čerstvé, skvělým způsobem jejich zpracování může být třeba nějaké domácí smoothie, do kterého přidáte i jiné ovoce. Měli byste ale mít na paměti, že obrovské množství zdraví prospěšných látek se ukrývá také ve slupkách, a proto není úplně nejlepší je vyhazovat a používat pouze dužinu. Pokud seženete sušené brusinky, určitě není od věci si připravit také brusinkový čaj. V takovém případě doporučujeme použít dvě čajové lžičky brusinek na 300 ml vroucí vody. Doba louhování by měla představovat minimálně 5 minut, v praxi ale některé zdroje uvádí klidně i 15 minut. Předtím, než čaj budete cedit, můžete brusinky klidně i lehce rozmačkat, aby byl čaj barevnější a chuťově intenzivnější. 

brusinky 2

Jaké brusinky na čaj doporučujeme vybrat? 

Brusinky můžete pěstovat i doma a v takovém případě máte nejspíš dostatek domácích a poctivě vypěstovaných plodů. Pokud máte tedy čerstvé brusinky a chcete si z nich připravovat čaj celoročně, je žádoucí je nejprve usušit. Pohodlnější možností ale může být nákup již sušených brusinek, které se kromě čaje hodí také do nejrůznějších jogurtů či müsli směsí. Dají se také jíst jen tak a využití pro ně najdete i v případě, že často pečete různé dezerty. Brusinky se totiž dají přidat jak přímo do receptů, tak je možné je použít i na dozdobení. A kromě brusinek v naší sekci bylinných čajů můžete objednat také třeba rakytník, goji nebo chia semínka