Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Lapacho čaj - všechno, co o něm potřebujete vědět

Lapacho čaj sice není moc známý, kdo ho ale jednou ochutná, většinou si na něj zvykne a pak už bez něj nemůže být. Tato bylina pochází z Amazonského pralesa a tamní obyvatelé věří, že dokáže třeba pomoci při léčbě různých dýchacích potíží, a proto ho na imunitu pravidelně pijí. Víte ale, jaká je ideální příprava lapacho čaje? A jak často ho pít? V dnešním článku se to dozvíte.

Co to čaj lapacho vlastně je?
Lapacho je strom, který roste v Jižní Americe, především pak ve vybraných oblastech Peru, Brazílie a Bolívie. Tyto stromy standardně dorůstají stáří několika stovek let a pokud byste si rádi připravili čaj, budete potřebovat kůru ze specifických odrůd Lapacho Colorado a Lapacho Morado, jejichž kůra je červená. Její prodej je ale podle aktuálních vyhlášek zakázaný, a proto byla řada obchodníků včetně nás nucena přejít na lapacho žluté, které je ale srovnatelné.

Správně by se měla užívat jen vnitřní část kůry, ovšem když si kupujete méně kvalitní produkty, samozřejmě budou obsahovat i kůru vnější, která neobsahuje tolik zdraví prospěšných látek. Tento nápoj hojně využívali už i Inkové, kteří ho používali na zmírnění příznaků hadího uštknutí. Proto se lapachu někdy přezdívá právě nápoj Inků. Mimo to má ale celou řadu dalších označení, třeba strom života nebo mravenčí strom.

Lapacho 

Čemu věří domorodí obyvatelé?
Domorodí obyvatelé používali lapacho odpradávna. Zatímco původně jej vyhledávali především při hadím uštknutí, později začali objevovat jeho další benefity a používat jej čím dál tím častěji. Domorodci věří, že jim pití nálevu z kůry lapacha pomůže zlepšit fungování imunitního systému, a proto jej pijí při náznacích chřipky i nachlazení. Kromě toho prý může pomoci i se správnou krvetvorbou, detoxikací i známkami předčasného stárnutí. Některé zdroje mluví také o tom, že je lapacho prevencí vzniku určitých druhů rakoviny - vědecké studie však zatím nic takového nepotvrdily. 

Jaká je příprava lapacho čaje?
Různé zdroje mohou uvádět různé způsoby přípravy lapacho čaje. My ale doporučujeme použít na jeden litr vody zhruba 4 lžičky čaje lapacho. Pouhým zalitím vodou z rychlovarné konvice nemusí dojít k dostatečnému vylouhování, a proto doporučujeme vodu s kůrou 5 minut vařit a poté nechat odstát klidně i půl hodiny (dostačující je ale i deset minut). Nálevem je možné se také potírat, což některé zdroje doporučují pro léčbu akné i specifických druhů ekzémů. Při přípravě se vyhněte také hliníkovému nádobí.

Lapacho žluté 

Kde koupit čaj lapacho?
Lapacho je dnes možné koupit v každé lepší drogerii. Mnoho produktů ale není příliš kvalitních a jak již bylo řečeno, mohou obsahovat i méně účinnou vnější kůru. Když ale navštívíte naši nabídku, najdete tam kvalitní žluté lapacho za dobrou cenu. Vybírat si můžete jak ze samotné kůry, tak i z celých směsí. Naše nabídka je tak široká, že si zkrátka a dobře vybere každý.

Seznamte se s čaji z celého světa

Líbil se vám náš dnešní článek? Pak si určitě neváhejte přečíst naše další blogové příspěvky, které pro vás píšeme. Co třeba některý z těchto: