Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak se vyrábí instantní káva. Je vůbec zdravá?

Instantní kávou sice mnozí odborníci pohrdají, ale mezi laiky je velmi oblíbená. A není se čemu divit, vždyť nevyžaduje absolutně žádnou práci. Stačí ji zalít vodou a šálek kávy je na světě. Je ale zdravá? A víte, jak se dělá instantní káva? V našem dnešním článku se na tento fenomén podíváme podrobně a zároveň vám prozradíme, jakou doporučujeme vybrat.

Jak se vyrábí instantní káva?
Celý proces výroby instantní kávy je poměrně zdlouhavý, což by paradoxně málokdo čekal. Ze všeho nejdříve se musí vytvořit velmi silný kávový extrakt, který vznikne vylouhováním kávových zrn ve vodě. Tento extrakt se z teploty přesahující 100°C velmi prudce ochladí až téměř na nulu a poté je potřeba ho usušit. K tomu může dojít jedním ze dvou způsobů:

  • Mražení - při této metodě se teplota extraktu nezastaví na nule, ale klesne až k - 45°C, kdy voda z roztoku začne vytvářet ledové krystaly. Celá zmrzlá směs se namele a jak se teplota zvýší, veškerá voda začne sublimovat a zůstane jen bezvodá káva. Mražení je zdlouhavé a poměrně nákladné, a proto dnes většina výrobců používá spíše druhou metodu.
  • Sprejování - tato metoda je o poznání jednodušší. Kávový extrakt se pomocí spreje vstřikuje na vrchol nádoby s horkým vzduchem. Ten způsobí odpaření veškeré vody a na dno nádoby tak dopadají jen vysušené granulky instantní kávy. Jelikož tato metoda ale používá vyšší teploty, může zničit některé z vlastností klasické kávy.

Rozpustná káva 

Je instantní káva zdravá?
Mnoho lidí zastává názor, že když instantní káva projde určitým výrobním procesem, najednou přestane být zdravá. Tak to ale vůbec není a instantní káva se dá naopak považovat za velmi zdravý nápoj bohatý na celou řadu antioxidantů. Měli byste ale vědět, že ve srovnání s klasickou kávou obsahuje o něco méně kofeinu. Občas se také můžete dočíst o tom, že instantní káva obsahuje škodlivý akrylamid. To je sice podle vědeckých studií pravda, ale na druhou stranu se zde vyskytuje jen v množství, které je zdravotně absolutně nezávadné. Nehledě na to, že akrylamid obsahuje i klasická káva, u které vzniká v důsledku pražení. Nic to ale nemění na tom, že odborníci se shodují, že šálek pořádné kávy je zdraví prospěšný a má celou řadu benefitů.

Instantní káva 

Jakou instantní kávu vybrat?
Pokud se zeptáte starších lidí ve svém okolí, mohou vám tvrdit, že instantní káva není tak chutná a voňavá jako ta klasická. To ale říkají jenom proto, že ještě neochutnali naši výběrovou kávu Latino Café instant, která je vždy čerstvá a my jsme si naprosto jistí, že nepoznáte jediný rozdíl od klasické zrnkové kávy. Zároveň se tato naše rozpustná káva skvěle hodí jako dárek. Pro tyto účely ji nabízíme také v praktické dóze. Pokud vás ale instantní káva neoslovila, mrkněte do našeho eshopu a vyberte si třeba prémiovou zrnkovou arabiku, která vám vykouzlí úsměv na rtech.

Od svělé kávy vás dělí jen pár kliknutí

Naše články pro vás píšeme s láskou k čaji a kávě, tudíž doufáme, že jsou pro vás zajímavé a poučné. Pokud byste si rádi dále rozšířili obzory, určitě si přečtěte i naše další příspěvky: