Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak se vyrábí bezkofeinová káva? Je zdravá?

Káva bez kofeinu se začíná pomalu, ale jistě stávat určitým fenoménem, který už nabízí i celá řada kaváren. Někdo klasickou kávu nemůže ze zdravotních důvodů, někdo by si rád šálek dopřál večer a bojí se, že nebude moci usnout. Pro všechny typy lidí je ale skvělým řešením káva bez kofeinu. Sice vás nenabudí, ale má stejný obsah zdraví prospěšných látek jako klasická arabika, úžasně chutná a její vůni si naprosto zamilujete. Víte ale, jak se dělá bezkofeinová káva? O tom bude dnešní článek!

Jak se vyrábí bezkofeinová káva?
Výroba bezkofeinové kávy není ve své podstatě nic náročného a spočívá v tom, že se zelená (nepražená) zrna nechají namočit do vody a kofein se do ní extrahuje podobně, jako by se později extrahoval do vaší kávy. Po promytí následuje vystavení kávových zrn chemikáliím jako je ethylacetát a methylenchlorid. Pak zbývá kávová zrna jen znovu promýt vodou, usušit a pak již postupovat stejně jako u běžné arabiky. Historicky se používal dokonce i benzen, ale s tím se dnes pro jeho karcinogenitu již nesetkáte. Mimo výše popsaný postup existuje ještě výrobní metoda využívající jen a pouze horkou páru a aktivní uhlí, ale ten je nesmírně nákladný a setkáte se s ním primárně u prémiových káv. Zároveň byste měli vědět, že káva bez kofeinu není zcela bezkofeinová. Kofein totiž nejde odstranit úplně. Aby se káva mohla takto označovat, musí obsahovat méně kofeinu, než 0,10 původního obsahu kofeinu. Ve Spojených státech jsou to ale dokonce až 3%.

Káva bez kofeinu

Je káva bez kofeinu zdravá?
Mnoho lidí má tendence něčemu nedůvěřovat, jakmile slyší slovo chemikálie. A tentokrát oprávněně. Pokud si totiž zadáte názvy výše uvedených chemikálií do vyhledávače, možná zjistíte, že mají velké množství negativ a rizik. To ale neplatí pro kávu - při použití této výrobní metody je použito opravdu zanedbatelné množství těchto látek a následně se navíc zrna promyjí. Dokonce i americký Úřad pro kontrolu potravin a léčiv vydal prohlášení, že případné zbytky těchto látek v kávě jsou tak nepatrné, že nemají vliv na zdraví konzumentů. Pokud byste se jim ale přeci jen rádi vyhnuli, zeptejte se na výrobní metodu dodavatele nebo vybírejte kávy s přísnou certifikací.
Pokud jde o zdraví prospěšné látky, provedené studie naznačují, že většina benefitů klasické kávy je zachována i v případě kávy bez kofeinu. Kromě kofeinu tak o nic dalšího u bezkofeinové kávy ochuzeni nebudete.

 Káva Hawaii Kona

Jakou kávu bez kofeinu vybrat?
Kávu bez kofeinu si můžete dopřát v každé dobré kavárně a dokonce ji můžete koupit i v naprosté většině supermarketů. Mělo by vám ale být jasné, že levnější kávy používají levnější výrobní metody a například párou a uhlím zpracovávaná zrna jsou výsadou většinou jen dražších káv. V našem eshopu najdete velmi populární a chutnou bezkofeinovou arabiku z Kolumbie. Ta chutná stejně jako klasická káva a zároveň chutná tak skvěle, že si ji naprosto zamilujete. Zvládnete odolat? 

Kávový degustátor

Líbil se vám náš dnešní článek? Pak byste se určitě měli kouknout i na další, které pro vás na náš blog píšeme s láskou ke kávě. Co třeba tyto: