Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Příběh kávy. Od sklizně až na váš stůl

Většina z nás bere ranní šálek kávy jako určitou samozřejmost, která je prostě pevnou součástí každého pracovního dne. Ona to ale samozřejmost vůbec být nemusí. Zvlášť ne, když si uvědomíte, že takové kávě může trvat i několik dlouhých měsíců, než se vlastně dostane na váš stůl. Zajímá vás, jak se praží káva, kde roste a kdy se sklízí? V dnešním článku si představíme kávovou cestu od sklizně na váš stůl.

Nejdříve musí vyrůst kávovník
Ze všeho nejdřív musí kávovníky vyrůst. Jak asi víte, nejlépe se jim daří v tzv. kávovém pásmu, které se rozprostírá mezi 23. a 25. jižní rovnoběžkou. Tam se teplota celý rok pohybuje kolem 20°C a kávovníky tak mají dostatek tepla i vlhkosti a když se to spojí s úrodnou půdou, ideální podmínky jsou na světě. Mezi země, které se v tomto pásmu nachází, je možné zařadit třeba Mexiko, Peru, Ekvádor, Kolumbii či Brazílii.

Kávovník 

Zralá zrna je třeba sklidit
Jakmile kávovník roste a zrna začnou dozrávat, je potřeba zralé třešně sklidit. Doba sklizně se napříč jednotlivými státy liší, většinou ale probíhá od září do prosince. Většina káv se sklízí ručně, jednak proto, aby zemědělci nepoškodili celé kávovníky, ale také proto, aby vybírali opravdu jen ty zralé třešně a kontrolovali kvalitu kávových zrn. Nehledě na to, že mnoho pěstitelů pochází z chudých oblastí, kde si žádné pokročilé zemědělské stroje nemohou ani dovolit. 

Zpracování a sušení dá vyniknout chuti
Až se zrna posbírají, je potřeba je zpracovat. Zpravidla rozlišujeme tři metody zpracování, které jsme rozebírali v samostatném článku. Suchá metoda vyzdvihuje hořké a zemité tóny čokolády, karamelu i tabáku, promytá metoda vytváří spíše jemnější a chuťově vyváženou kávu s tóny květin. Honey metoda pak dává vzniknout jemné kávě s medovou chutí a náznaky ovoce. Po kterékoliv metodě zpracování je třeba zrna řádně usušit, aby po cestě k odběratelům nezačala plesnivět.

Zpracování a pražení 

Zabalit a hurá do světa
Jakmile se zrna usuší, pěstitelé je ještě naposledy zkontrolují a případně odstraní závadné kousky. Pak už zbývá jen kávu zabalit a poslat do světa. Káva se balí nejčastěji do jutových pytlů o hmotnosti 60 kilogramů a do cílové destinace se neposílá pražená, jak si většina lidí myslí. Kdybyste si objednali kávu přímo od pěstitelů, dorazila by vám zelená zrna a ty by bylo nutné upražit až tady u nás.

Upražit, přebalit a dopravit k vám
Teprve teď přichází řada na nás. Jakmile dostaneme kávu v originálních jutových pytlích, vezmeme ji do naší pražské pražírny a tam ji pražíme. To děláme až co možná nejkratší dobu před odesláním, aby na váš stůl dorazila čerstvá a vy jste si ji mohli i přes náročnou cestu vychutnat se všemi pozitivními vlastnostmi. Pak nám ji zbývá samozřejmě ještě zabalit do našich obalů s jednosměrným ventilem, aby mohl odcházet oxid uhličitý. A už zbývá ji jen doručit prostřednictvím GLS, Zásilkovny, PPL nebo České pošty přímo na váš stůl.

Pražení kávy arabika_Latino Cafe 

Vybírejte si kvalitní a poctivou kávu
Abyste měli z pití kávy skutečný požitek a stále s k ní rádi vraceli, je nutné vybírat kvalitní arabiku. A přesně takovou najdete v našem eshopu. U nás totiž vždy dbáme na kvalitu i čerstvost. Sami se tak můžete přesvědčit o tom, že naše káva nádherně voní a ještě lépe chutná. Navíc si můžete vybírat z desítek káv z různých koutů světa.

Kávový degustátor

Čtete rádi naše články? Tak to nikam neodcházejte! Raději si přečtěte některý z našich nedávných příspěvků. Co třeba:
na náš blog píšeme s láskou ke kávě. Co třeba tyto: