Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak správně připravit šípkový čaj

Jen málokterý čaj je v našich končinách tak populární jako ten šípkový. A není se čemu divit, vždyť stačí vyrazit pár kilometrů za město a hned narazíte na keře obsypané krásnými šípky. Víte ale, jak správně připravit šípkový čaj? V našem dnešním článku si k této oblíbené plodině řekneme vše, co potřebujete vědět.

Co je šípek zač a proč je oblíbený?
Jako šípek označujeme plod (ačkoliv se jedná o souplodí) růže, který je charakteristický svou červenooranžovou barvou. Jedná se o populární plodinu, která se běžně využívá nejen pro přípravu čajů, ale vzhledem k relativně vysoké dužnatosti plodů se stále častěji setkáte také s marmeládou, sirupem a nebo dokonce i šípkovým vínem. Specialitou je v našich končinách také šípková omáčka, která je zmiňovaná i v mnoha klasických českých filmech.

 Šípek

Jaké má šípek účinné látky?
Zajímavé je, že šípek v určité podobě doporučují i velmi staré herbáře. Ten nejstarší dokonce pochází až z 11. století a je tedy vidět, že tato potravina musí být opravdu účinná. Dnešní věda už ví, že šípky jsou doslova nabité vitamínem C, který je nezbytný zejména pro správné fungování imunitního systému. Kromě toho jsou ale bohaté také na vitamíny skupiny B, jež jsou podstatné pro správné trávení bílkovin, sacharidů i tuků a souvisí i se správnou činností srdce a mozku. Z minerálů pak stojí za zmínku třeba hořčík, draslík či fosfor.

Jak si připravit šípkový čaj?
Příprava šípkového čaje je naprosto jednoduchá a zvládne ji každý. Šípkový čaj z čerstvých šípků není nutné vařit - lepší je nechat oloupané šípky (zhruba 80 šípků na litr vody) louhovat ve studené vodě přes noc. Povařit pak můžete až ráno bezprostředně před tím, než se rozhodnete čaj pít. Snažte se ale nepřekročit teplotu 70°C a před konzumací nechejte čaj ještě pár minut odstát.

Pokud chcete, aby vám šípky dlouho vydržely, je ale nutné je usušit. To se provádí tak, že šípky důkladně omyjete, poté očistíte a vydlabete semínka a znovu omyjete. Pak stačí šípky osušit a dát na 12 hodin do pootevřené trouby, která bude mít teplotu asi 60°C. Vyndat je můžete až budou suché, tvrdé a lámavé. Pokud jste vše udělali správně, vydrží vám klidně i celý rok.

Šípkový čaj 

Chtěli byste šípkový čaj bez práce? Žádný problém!
Nemáte čas šípky trhat a poté ještě trávit čas jejich zpracováním? Žádný problém. Jestli chcete mít šípkový čaj pohodlně a bez starostí, měli byste navštívit naši nabídku. Kromě toho, že pro vás máme samotné sušené šípky u nás seženete také celou řadu různých směsí, které šípek obsahují. Pokud tedy máte rádi komplexnější chuť získanou spojením více bylin, můžete sáhnout třeba po populární směsi Alpské bylinky. Když ale prozkoumáte naši nabídku, určitě vám některý z čajů padne do oka.

Šípkový čaj

Líbil se vám náš dnešní článek? Tak to byste měli zůstat a přečíst si některý z našich dalších příspěvků. Co třeba některý z těchto: