Japan Buddha Ama Cha - zelený čaj

Kód: 04083
199 Kč / ks 173,04 Kč bez DPH 995 Kč / 100 g
Skladem
Můžeme doručit do:
2.8.2021

Japan Buddha Ama Cha je japonský zelený čaj využívaný k mnoha rituálům. Čaj nabízí sladkou vůni a cítit v něm můžete tóny anýzu a badyánu. Věnovat pozornost byste měli také specifické přípravě čaje. Je zajímavé, jak malé množství čajových lístků stačí k vykouzlení tak lahodného nápoje. Jeden lístek na šálek je dostačující, event. 5-7 lístků na konvici. Doporučujeme louhovat 2 min.

Složení: japonský zelený čaj (20g e)

Detailní informace

Detailní popis produktu

Kde se Japan Buddha Ama Cha pěstuje?
Japan Buddha Ama Cha byste našli na rozsáhlých plantážích napříč Japonskem, zejména v jeho jižní části. Oceánské, vlhké a monzunové podnebí tvoří pro růst čajovníků ideální podmínky. O čajích sklízených v Japonsku můžeme s čistým svědomím říci, že jsou velmi kvalitní, neboť jsou sklízeny a následně zpracovávány ručně, bez pomoci techniky. Přesně tak, jako tomu bylo zvykem v dávných dobách.

Jak si Japan Buddha Ama Cha připravit? 
Příprava Japan Buddha Ama Cha se od ostatních zelených čajů malinko liší. Pokud si chcete připravit 250 ml čaje, místo obvyklé lžičky čajových lístků zkuste použít jen jeden až dva lístky. Uvidíte, že i z jednoho lístku kvalitně zpracovaného čaje se dá připravit lahodný nálev plné chuti. Pokud si raději připravujete nálev ve větší konvici, s množstvím lístků to taktéž nepřehánějte. Bohatě vám postačí 6 až 7 lístků, které následně zalijte vodou o teplotě mezi 75 a 85 °C a nechte 2 minuty louhovat. Jestli u čajů preferujete  intenzivnější chuť, přidejte alespoň jeden až dva lístky navíc.

Jakou chuť od Japan Buddha Ama Cha očekávat?
Japan Buddha Ama Cha představuje velmi jemný zelený čaj, který v sobě skrývá tóny anýzu, jež dokáží potěšit nejednoho znalce kvalitních sypaných čajů. Amacha znamená v překladu „sladký čaj“ a jeho už tak nasládlou chuť odkazující mimo jiné k medu a lékořici můžete ještě zvýraznit přidáním lžičky medu, nebo třtinového cukru. Pokud byste si chtěli zpestřit svůj pitný režim během letních dnů, vyzkoušejte jeho ledovou alternativu. Stačí, když do lehce vychlazeného čaje přihodíte pár kostek ledu a máte hotovo.

Zajímavosti o Japan Buddha Ama Cha

  • Amacha v překladu znamená sladký čaj. V Japonsku pod tímto názvem můžete kromě zeleného čaje najít také čaj bylinný.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Rozdílné druhy a tradice pití zeleného čaje

V Číně se v dřívějších dobách při vaření čaje používaly čerstvě nasbírané lístky. V některých oblastech s nedostatkem jídla se čajové lístky smíchaly s rýží a daly vznik koláči, který se pak spolu s bylinkami, zeleninou a kousky masa použil na výrobu výživné polévky. Později se čerstvé lístky napařovaly a formovaly do malých stlačených koláčků nebo tablet, vysoušely a před přidáním do vroucí vody rozdrtily.

Za dynastie Tang v letech 618 až 903 n. l. bylo běžné pít nálev ochucený cibulí, zázvorem, mátou, kousky pomeranče nebo solí. Šlehání práškového čaje v horké vodě v 10.–12.století šířili buddhističtí kněží. Většina zelených čajů, které se dováží do Evropy, pochází z Číny a Japonska. Čínské čaje se suší a tvarují bezprostředně po sklizni, například klasický Chun mee nebo malé srolované kuličky oblíbeného čaje Gunpowder.

V Japonsku se lístky před tvarováním a sušením ošetřují parou. To jim dodává výraznější vůni, někdy až rybí chuť a více hořkosti, pokud jsou luhovány déle než 2-3 minuty. Mezi tradiční japonské zelené čaje patří hrubá a stonkovitá Bancha, tmavě zelené jehličky čaje Šejcha, pražená Hojicha a Genmaicha s typickým přídavkem pražené rýže. Drahé Gyokuro a také Matcha (práškový čaj na čajový obřad) jsou poněkud vzácnější. V Mongolsku se používají kostky zeleného čaje, které se před vařením rozdrtí na prášek a smíchají s mlékem a solí, v Maroku je zelený čaj základem pro tradiční mátový čaj s cukrem. Připravuje se ve vysokých zdobených konvicích, ze kterých se hotový z výšky nalévá do malých sklenic.

Zelený čaj - Bílý čaj - Černý čaj

Zelený čaj a bílý čaj se stejně jako černý čaj získává z čajovníku, avšak neprochází procesem fermentace (okysličování), takže při produkci nedochází k žádným chemickým změnám. Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Co do chuti je zelený čaj více hořký než černý čaj díky většímu obsahu tříslovin.

Bílý čaj je však mnohem jemnější. Vitaminy a minerální látky zůstávají beze zbytku uchovány. Z historie byl zelený čaj prý náhodně objeven čínským císařem a léčitelem Šen Jungem v roce 2737 před naším letopočtem. Několik lístků mu spadlo do nádoby s vroucí vodou, kterou pil z hygienických dovodů pouze převařenou, když odpočíval pod divokým čajovníkem. První čaj dovezený do Evropy (kolem roku 1610 Holanďany z Číny) byl právě zelený čaj.

Objevení řízené oxidace a sušení čajových lístků do podoby černého čaje následovalo potřebu zajistit delší trvanlivost potřebnou pro přepravu do Tibetu, muslimských zemí a později i do Evropy s rozmachem čajového obchodu.

 

Složení a popis čaje - Ingredients and description of Tea

 

English

Japan Buddha Ama Cha

A very sweet! Taste with a smooth note of anis. The leaves of this plant are plucked from August to October. The fresh leaves are dried in the sun and will be sprayed with water later on again. Then the leaves are stored in wooden bins for 24 hours where they start to ferment. After this time the fermented leaves are taken out of the bin and get rolled and dried. Freshly plucked leaves contain so called glucosides which do not have a sweet taste yet. The characteristic sweet taste with a touch of anis-taste only arises during the fermentation process where the substance “glucoside” is changed into “phyllodulcin”.

Italiono

Japan Buddha Ama Cha

Una vera specialità! Gusto dolce con una leggera nota di anice. La raccolta delle foglie della pianta inizia ad agosto e finisce ad ottobre. Ancora fresche di raccolta, le foglie vengono essiccate al sole e poi spruzzate nuovamente con acqua. Dopo di che vengono fatte fermentare per circa 24 ore in contenitori di legno e quindi arrotolate ed essiccate. Le foglie fresche di raccolta contengono glucosidi che non hanno un gusto dolciastro. Il gusto dolce con una leggera nota di anice si sviluppa durante la fermentazione in seguito alla trasformazione del glucoside in fillodulcina.

Deutsch

Japan Buddha Ama Cha

Eine echte Spezialität! Ein süßer Geschmack mit einer leichten Anisnote. Die Blätter der Pflanze werden von August bis Oktober geerntet. Sie werden in frischem Zustand in der Sonne getrocknet und anschließend wieder mit Wasser besprüht. Danach werden die Blätter in hölzernen Gefäßen für ca. 24 Stunden fermentiert. Die fermentierten Blätter werden gerollt und getrocknet. Frisch geerntete Blätter enthalten Glucoside, die nicht süßlich im Geschmack sind. Der süße Geschmack mit einer leichten Anis-Note entwickelt sich während der Fermentation durch die Umwandlung des Stoffes „Glukosid“ in „Phyllodulcin“.

Français

Japon Buddha Ama Cha

Une authentique spécialité! Un goût sucré avec une légère note d’anis. Les feuilles de la plante sont cueillies d’août à octobre. Elles sont séchées au soleil à l’état frais, puis vaporisées avec de l’eau. Ensuite, les feuilles fermentent pendant env. 24 heures dans des ré- cipients en bois. Les feuilles fermentées sont roulées et séchées. Les feuilles fraîchement cueillies contiennent des glucosides qui n’ont pas un goût sucré. Le goût sucré à la légère note d’anis se développe pendant la fermenta

Doplňkové parametry

Kategorie: Zelený čaj
Dodavatel: Great Tea Garden s.r.o.
Země původu: Japonsko

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: