China Gunpowder

Kód:04269
Dostupnost:Ihned
Dodavatel:Great Tea Garden s.r.o.
Země původu:Čína

China Gunpowder je vynikající čínský zelený čaj, který se na Západě těší velké oblibě. Za tu vděčí tvaru čajových lístků, které jsou stočené do malých kuliček a které tak ve větším množství připomínají střelný prach. Tento způsob zpracování má své výhody - delší dobu trvanlivosti čaje a jeho odolnost vůči pohlcování pachů z okolí. Vyzkoušejte i Vy tento populární zelený čaj silné a poměrně výrazně trpké chuti, který znamená pro Čínu jeden z významných vývozních artiklů, ale samotní Číňané mu na chuť příliš nepřišli. Tomuto čaji určitě propadnete - ať už ho budete pít samotný, anebo ho použijete jako základ pro přípravu čajové speciality tuareg, tj. s přídavkem marocké máty a notné dávky cukru.

Složení: zelený čaj.

Varianta Cena bez DPH Cena s DPH
87,78 Kč / 100g
79,00 Kč
68,70 Kč bez DPH
3.07
Velkoobchodní cena po přihlášení

Rozdílné druhy a tradice pití zeleného čaje

V Číně se v dřívějších dobách při vaření čaje používaly čerstvě nasbírané lístky. V některých oblastech s nedostatkem jídla se čajové lístky smíchaly s rýží a daly vznik koláči, který se pak spolu s bylinkami, zeleninou a kousky masa použil na výrobu výživné polévky. Později se čerstvé lístky napařovaly a formovaly do malých stlačených koláčků nebo tablet, vysoušely a před přidáním do vroucí vody rozdrtily.

Za dynastie Tang v letech 618 až 903 n. l. bylo běžné pít nálev ochucený cibulí, zázvorem, mátou, kousky pomeranče nebo solí. Šlehání práškového čaje v horké vodě v 10.–12.století šířili buddhističtí kněží. Většina zelených čajů, které se dováží do Evropy, pochází z Číny a Japonska. Čínské čaje se suší a tvarují bezprostředně po sklizni, například klasický Chun mee nebo malé srolované kuličky oblíbeného čaje Gunpowder.

V Japonsku se lístky před tvarováním a sušením ošetřují parou. To jim dodává výraznější vůni, někdy až rybí chuť a více hořkosti, pokud jsou luhovány déle než 2-3 minuty. Mezi tradiční japonské zelené čaje patří hrubá a stonkovitá Bancha, tmavě zelené jehličky čaje Šejcha, pražená Hojicha a Genmaicha s typickým přídavkem pražené rýže. Drahé Gyokuro a také Matcha (práškový čaj na čajový obřad) jsou poněkud vzácnější. V Mongolsku se používají kostky zeleného čaje, které se před vařením rozdrtí na prášek a smíchají s mlékem a solí, v Maroku je zelený čaj základem pro tradiční mátový čaj s cukrem. Připravuje se ve vysokých zdobených konvicích, ze kterých se hotový z výšky nalévá do malých sklenic.

Zelený čaj - Bílý čaj - Černý čaj

Zelený čaj a bílý čaj se stejně jako černý čaj získává z čajovníku, avšak neprochází procesem fermentace (okysličování), takže při produkci nedochází k žádným chemickým změnám. Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Co do chuti je zelený čaj více hořký než černý čaj díky většímu obsahu tříslovin.

Bílý čaj je však mnohem jemnější. Vitaminy a minerální látky zůstávají beze zbytku uchovány. Z historie byl zelený čaj prý náhodně objeven čínským císařem a léčitelem Šen Jungem v roce 2737 před naším letopočtem. Několik lístků mu spadlo do nádoby s vroucí vodou, kterou pil z hygienických dovodů pouze převařenou, když odpočíval pod divokým čajovníkem. První čaj dovezený do Evropy (kolem roku 1610 Holanďany z Číny) byl právě zelený čaj.

Objevení řízené oxidace a sušení čajových lístků do podoby černého čaje následovalo potřebu zajistit delší trvanlivost potřebnou pro přepravu do Tibetu, muslimských zemí a později i do Evropy s rozmachem čajového obchodu.

China Gunpowder je vynikající čínský zelený čaj, který se na Západě těší velké oblibě. Za tu vděčí tvaru čajových lístků, které jsou stočené do malých kuliček a které tak ve větším množství připomínají střelný prach. Tento způsob zpracování má své výhody - delší dobu trvanlivosti čaje a jeho odolnost vůči pohlcování pachů z okolí.

Složení a popis čaje - Ingredients and description of Tea

 

English

China Gunpowder

Gunpowder originally comes from the Zhejiang province in SouthEast China and is the first Chinese tea known in Europe. The tea received its name by the shape which reminds, in dry condition, of “Gunpowder“. When water is added, the leaf opens quickly. The tea has a tart taste and a slightly opened, bright green leaf.

Italiono

Cina Gunpowder

Il Gunpowder viene dalla provincia dello Zhejiang, nella Cina sudorientale ed è il primo tè cinese conosciuto in Europa. “Gunpowder“ (in italiano: “polvere da sparo“), perché le foglie arrotolate del tè assomigliano alla miscela di polvere nera per caricare i cannoni. Versandovi l’acqua, le foglie del tè si aprono dando un’infusione aspra. Gusto amaro, verde chiaro con foglia leggermente aperta.

Deutsch

China Gunpowder

Gunpowder kommt u.a. aus der Provinz Zhejiang im südöstlichen China und gilt als der erste in Europa namentlich bekannte Chinatee. „Gunpowder“ (zu deutsch: Schießpulver), da die gerollten Blätter des Tees dem explosiven Schwarzpulver-Gemisch zum Abfeuern der Kanonen „zum Verwechseln“ ähnlich sehen. Gießt man den Tee auf, öffnen sich die vielen kleinen Teeblätter und es ergibt sich eine herbkräftige Tasse. Herber Geschmack, hellgrünes, leicht offenes Blatt.

Français

Chine Gunpowder Le Gunpowder provient

Le Gunpowder provient entre autres de la province de Zhejiang dans le sud-ouest de la Chine et est considéré comme le premier thé chinois connu en Europe par son nom. Le “Gunpowder“ (en français: poudre à canon), du fait que les feuilles roulées du thé rappellent“ à s’y méprendre“ le mélange explosif de la poudre noire utilisée pour faire tirer les canons. Si on infuse le thé, les nombreuses petites feuilles de thé s’ouvrent et il en résulte une tasse âpre et corsée. Un goût âpre, une feuille vert clair, légèrement ouverte.

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies, více informací zde.