Japan Bancha

Kód:04157
Dostupnost:Ihned
Dodavatel:Great Tea Garden s.r.o.
Země původu:Japonsko

Klasický japonský zelený čaj s velkými plochými lístky. Barva nálevu je žlutozelená s plnou svěží chutí. Vůně je příjemná trávová. Čaj má nízký obsah kofeinu (teinu). Pozdní čaj.

Složení: japonský zelený čaj.

Podrobné informace >
od 199,00 Kč
173,04 Kč bez DPH
7.81€
Velkoobchodní cena po přihlášení

Rozdílné druhy a tradice pití zeleného čaje

V Číně se v dřívějších dobách při vaření čaje používaly čerstvě nasbírané lístky. V některých oblastech s nedostatkem jídla se čajové lístky smíchaly s rýží a daly vznik koláči, který se pak spolu s bylinkami, zeleninou a kousky masa použil na výrobu výživné polévky. Později se čerstvé lístky napařovaly a formovaly do malých stlačených koláčků nebo tablet, vysoušely a před přidáním do vroucí vody rozdrtily.

Za dynastie Tang v letech 618 až 903 n. l. bylo běžné pít nálev ochucený cibulí, zázvorem, mátou, kousky pomeranče nebo solí. Šlehání práškového čaje v horké vodě v 10.–12.století šířili buddhističtí kněží. Většina zelených čajů, které se dováží do Evropy, pochází z Číny a Japonska. Čínské čaje se suší a tvarují bezprostředně po sklizni, například klasický Chun mee nebo malé srolované kuličky oblíbeného čaje Gunpowder.

V Japonsku se lístky před tvarováním a sušením ošetřují parou. To jim dodává výraznější vůni, někdy až rybí chuť a více hořkosti, pokud jsou luhovány déle než 2-3 minuty. Mezi tradiční japonské zelené čaje patří hrubá a stonkovitá Bancha, tmavě zelené jehličky čaje Šejcha, pražená Hojicha a Genmaicha s typickým přídavkem pražené rýže. Drahé Gyokuro a také Matcha (práškový čaj na čajový obřad) jsou poněkud vzácnější. V Mongolsku se používají kostky zeleného čaje, které se před vařením rozdrtí na prášek a smíchají s mlékem a solí, v Maroku je zelený čaj základem pro tradiční mátový čaj s cukrem. Připravuje se ve vysokých zdobených konvicích, ze kterých se hotový z výšky nalévá do malých sklenic.

Zelený čaj - Bílý čaj - Černý čaj

Zelený čaj a bílý čaj se stejně jako černý čaj získává z čajovníku, avšak neprochází procesem fermentace (okysličování), takže při produkci nedochází k žádným chemickým změnám. Proto si čajové lístky zachovávají původní zelenou barvu. Co do chuti je zelený čaj více hořký než černý čaj díky většímu obsahu tříslovin.

Bílý čaj je však mnohem jemnější. Vitaminy a minerální látky zůstávají beze zbytku uchovány. Z historie byl zelený čaj prý náhodně objeven čínským císařem a léčitelem Šen Jungem v roce 2737 před naším letopočtem. Několik lístků mu spadlo do nádoby s vroucí vodou, kterou pil z hygienických dovodů pouze převařenou, když odpočíval pod divokým čajovníkem. První čaj dovezený do Evropy (kolem roku 1610 Holanďany z Číny) byl právě zelený čaj.

Objevení řízené oxidace a sušení čajových lístků do podoby černého čaje následovalo potřebu zajistit delší trvanlivost potřebnou pro přepravu do Tibetu, muslimských zemí a později i do Evropy s rozmachem čajového obchodu.

Klasický japonský zelený čaj s velkými plochými lístky. Barva nálevu je žlutozelená s plnou svěží chutí. Vůně je příjemná trávová. Čaj má nízký obsah kofeinu (teinu). Pozdní čaj.

Složení a popis čaje - Ingredients and description of Tea

 

English

Japan Bancha

Large green leaf with a brownish touch. The Bancha often contains stalks. The leaves are much bigger than the Sencha. The taste of Bancha is mild and digestive. Classical tea for every day.

Italiono

Japan Banche

Un tè dalle foglie piuttosto grosse dal colore bruno. Il Bancha spesso contiene steli e pezzi di germoglio. E foglie sono molto più grandi rispetto a quelle del Sencha. Il Bancha è un tè quotidiano classico e facilmente digeribile. Dal carattere delicato ed armoniosamente intenso.

Deutsch

Japan Bancha

Ein eher großblättriger Tee mit einem leicht bräunlichen Farbton. Bancha enthält oft Stengel und Sproßachsenstückchen. Die Blätter sind deutlich größer als beim Sencha. Geschmacklich ist der Bancha ein klassischer und leicht bekömmlicher Alltagstee. Sein Grundcharakter ist eher mild und harmonisch kräftig.

Français

Japon Bancha

Un thé aux feuilles plutôt grandes avec un ton de coloris légèrement brunâtre. Le Bancha contient souvent des tiges et des petits morceaux d’axes de germe. Les feuilles sont nettement plus grandes que pour le Sencha. Au niveau du goût, le Bancha est un thé classique et légèrement plus digeste pour une consommation quotidienne. Son caractère de base est plutôt doux avec un corsé harmonieux.

Tento web používá soubory cookies. Používáním tohoto webu souhlasíte s ukládáním a používáním souborů cookies, více informací zde.