Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Kvetoucí čaj: Co je zač a kde se vůbec vzal?

Pro mnoho z nás je pití čaje obyčejnou rutinou, které nepřikládáme žádnou zvláštní váhu. Pokud byste ji ale rádi povýšili na zážitek, při kterém se sejde celá rodina a užije si společné chvíle, přijde vhod kvetoucí čaj, který je radost nejen pít, ale také pozorovat. Že jste o něm nikdy neslyšeli? Tak to je pro vás náš dnešní článek jako stvořený. Představíme si totiž tento druh čaje velmi podrobně a rovnou vám doporučíme i konkrétní produkty. 

Co je kvetoucí čaj a kde se vlastně vzal? 

Představte si, že vezmete květ nějaké rostliny, kterou máte rádi – může to být třeba chryzantéma, ibišek nebo třeba měsíček lékařský, o kterém jsme psali v našem herbáři – a tento květ obalíte pečlivě vybranými čajovými lístky. Černý čaj se pro tyto účely obvykle nepoužívá a mnohem častěji se tak setkáte se zelenými nebo bílými čaji z provincie Yunnan. Jakmile máte květ obalený čajovými lístky, je na světě kvetoucí čaj – na první pohled nenápadná a malinká kulička, která po zalití horkou vodou začne jakoby kvést a vytvářet naprosto originální obrazce přímo ve vašem šálku či konvičce. 

Ačkoliv dnes má kvetoucí čaje mnoho lidí v oblibě, ještě před pár lety je nikdo neznal. A vlastně se dodnes neví, kde se vzaly. Podle některých historiků jsou v Číně známé po staletí, podle jiných je to moderní záležitost. Tak či tak jsou dnes dostupné po celém světě a všude jsou velmi oblíbené. 

tea-g1c7625875_640

Jak si kvetoucí čaj připravit? 

Doma si kvetoucí čaj vyrobíte jen stěží – není to vůbec nic jednoduchého a vyžaduje to obrovskou zručnost. Mnohem praktičtější je si je přímo koupit. I koupené kvetoucí čaje jsou velmi originální a jen těžko se povede vyrobit dvě na chlup stejné kuličky. Jakmile máte jednou kvetoucí čaj doma, je dobré ho správně připravit. A podobně jako u klasických čajů je příprava jednoduchá. Jelikož se většinou jedná o zelené nebo bílé čaje, zalijte kuličku vodou o teplotě od 70 do 90°C a nechejte ji až 10 minut louhovat. Doporučujeme použít průhlednou skleněnou konvičku nebo skleněný hrneček, abyste mohli celou dobu koukat na to, jak čaj postupně rozkvétá. 

Jak kvetoucí čaj chutná?

Vůbec nejčastější je kvetoucí čaj z bílého čaje – takové najdete i přímo v našem eshopu. A nutno říct, že takové čaje chutnají naprosto fantasticky. Mají jen minimální obsah kofeinu (takže jej mohou bez obav pít i děti), ale zato jsou příjemně nasládlé, jemné a chuťově vyvážené. Do jisté míry o chuti rozhoduje i použitý květ. Náš čaj Sněhové vločky obsahuje zmiňovaný měsíček a má tak poměrně výraznou a lehoulince nasládlou chuť s náznaky štiplavosti. Naproti tomu naše Ranní květina obsahuje květy jasmínu a má tak naprosto omamnou vůni a velmi jemnou a vyváženou chuť. Záleží ale jen na vás, s žádným z čajů neuděláte chybu. 

breakfast-g4e4a231b3_640

Co s kvetoucím čajem pak? 

Málokdo ví, že pokud je kvetoucí čaj vyrobený z kvalitního zeleného či bílého čaje, můžete jej zalévat klidně i dvakrát až třikrát a stále by měl chutnat dobře. A když vám bude poté líto rozkvetlou kuličku vyhodit, můžete ji dát třeba do vázy se studenou vodou a ještě nějaký čas ji tam nechat. Vodu po dvou až třech nálevech již neobarví a bude se ve váze krásně vyjímat coby ozdoba. 

Líbil se vám náš dnešní článek? Tak to jsme moc rádi! Pokud nemáte zájem o kvetoucí čaje, můžete si přečíst některé z našich dalších blogových příspěvků: