Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jaký čaj pít v těhotenství?

Těhotenství je pro mnoho žen velmi krásným obdobím, které je ale plné mnoha různých restrikcí a pravidel, které je potřeba dodržovat, aby se děťátko dobře vyvíjelo a všechno šlo hladce. A stejně tak, jako by neměl připadat v úvahu alkohol, není dobré pít ani větší množství kofeinu, který může vývoj plodu negativně ovlivnit. Jaký čaj tedy pít v těhotenství? To se dozvíte v dnešním článku.

Proč kofein není dobrý nápad? 

Na úvod jen krátké teoretické okénko o tom, proč kofein možná není úplně nejlepší nápad. Není to s ním tak vážné jako s alkoholem – tedy když si jako maminka jednou za čas dopřejete šálek černého čaje, nic zvláštního se s největší pravděpodobností nestane. Pokud byste ale kofein přijímaly ve velkém množství a často, může to negativně ovlivnit váhu plodu. To je dáno především tím, že vyvíjející se dítě nedisponuje enzymy potřebnými k rozložení kofeinu. V malém množství tedy není na škodu, ale jestli se nedokážete kofeinu vzdát, navštivte svého lékaře a poraďte se s ním. 

čaj v těhotenství

Jaké čaje tedy nemohu pít? 

V těhotenství nemůžete pít primárně černé čaje, zelené čaje a oolongy, které jsou na obsah kofeinu obzvláště vysoké. Jak jsme zmiňovali v našem samostatném článku, černý čaj obsahuje až 59 mg kofeinu, což je množství srovnatelné s kofeinem v šálku espressa. Zelený čaj obsahuje méně, asi 35 mg na porci. Kromě tří výše zmíněných čajů (a samozřejmě kávy) byste neměly pít ani bylinky, na které vás dost možná upozorní i váš ošetřující lékař. Obecně herbáře většinou nedoporučují aloe, pelyněk, šalvěj nebo kočičí dráp. Vhodná ale nemusí být třeba ani máta, kterou bohužel mnoho žen často vyhledává pro osvěžující chuť. 

bily caj z cajove zahrady

Co mám tedy vybrat? 

U nás v Čajové zahradě vždycky dbáme na to, abychom nacházeli individuální řešení pro každého a naše nabídka je tak široká, že si z ní zvládne vybrat naprosto každý. Jako těhotná žena máte tedy tolik možností, že si vůbec nemusíte zoufat. My doporučujeme: 

Zelené a černé čaje bez kofeinu

Pokud se nechcete ani v těhotenství vzdát svých milovaných černých nebo zelených čajů, nemusíte vůbec zoufat. Všechny se totiž dají sehnat v bezkofeinové variantě, ale se stejnou chutí. Z černých čajů máme v nabídce třeba indický Darjeeling, který je opravdu výborný. Bezkofeinové černé čaje ale nejsou nic zvláštního – naopak je seženete v každém supermarketu. Mnohem zajímavější je zelený čaj bez kofeinu, který nabízíme jako jedni z mála prodejců. Seženete u nás vynikající senchu bez špetky kofeinu a navíc za super cenu. 

Bylinkové čaje 

Jestli si dokážete zvyknout na chuť různých bylinek, máte vyhráno. Kromě toho, že mohou opravdu výborně chutnat, jsou také bohaté na vitamíny, minerály, stopové látky i celou řadu dalších důležitých látek. U nás opět najdete jak směsi různých bylinek, tak i jednotlivé bylinky, které můžete pít samostatně nebo si vytvářet své vlastní směsi. Bližší informace o jednotlivých látkách vám samozřejmě poskytne náš Herbář, který jsme pro vás s láskou k přírodě sestavili. Ještě nevíte, co vybrat? Prozkoumejte náš eshop a hned budete mít jasno! 

Líbil se vám náš dnešní článek? A pomohl vám? Pokud ano, budeme moc rádi za jeho sdílení. Rovněž si můžete přečíst některé z našich dalších příspěvků: