Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Co je to lyofilizované ovoce a proč ho používáme do našich čajů?

Ovoce má pro naše zdraví celou řadu benefitů, protože obsahuje mnoho vitamínů, minerálů, vlákniny a dalších důležitých látek. Nejlepší je samozřejmě čerstvé, ale to v našich končinách není dostupné celoročně. Proto je potřeba ovoce nějakým způsobem zpracovat. A zatímco mnoho jiných prodejců preferuje klasické sušení, my v našich čajích používáme zásadně lyofilizované ovoce. A dnes vám o něm řekneme více. 

Co je lyofilizace vlastně zač? 

Lyofilizace se dá laicky označit za proces sušení pomocí mrazu. Má několik fází, přičemž nejprve se ovoce zmrazí až na teploty pod -50°C a poté se začne postupně snižovat tlak a zvyšovat teplota. Zmrzlá voda z ovoce díky ideálním podmínkám nepřechází zpátky do kapalného stavu, ale rovnou sublimuje (stává se z ní plyn) a odchází z ovoce. Nám tak zůstane neuvěřitelně křupavý kus ovoce, který neobsahuje téměř žádnou vodu a vydrží za ideálních podmínek klidně i několik let. 

 lyofilizované ovoce 

Jak vypadá lyofilizované ovoce? 

Lyofilizované ovoce má několik vlastností, které jako konzument bezpochyby oceníte. V první řadě si zachovává svoje přirozeně vlastnosti. Kvalitní lyofilizované jahody jsou tak krásně červené, příjemně křupavé, mají autentickou vůni i chuť. Kromě toho si ale zachovávají i všechno to dobré, co není na první pohled vidět. Jsou tak stále nabité různými vitamíny, minerály a dalšími látkami, stejně jako čerstvé ovoce. Navíc ale disponují velmi nízkou hmotností, takže jsou ideální třeba na dlouhé cesty nebo třeba na cestování, kde vás trápí váhový limit zavazadel. 

Jaký je rozdíl mezi sušeným a lyofilizovaným ovocem? 

Sušení je stále velmi hojně používaný proces, zejména kvůli nižším nákladům. Nicméně je také méně kvalitní, což je vidět už na první pohled. Zatímco lyofilizované ovoce je krásně barevné a má relativně "vzdušnou" konzistenci, sušené ovoce je lehce vybledlé a scvrklé. Nehledě na to, že sušením trpí i chuť. Kromě toho ale sušení probíhá za relativně vysokých teplot, což bohužel negativně ovlivňuje obsah účinných látek - zejména množství některých vitamínů je v sušeném ovoci podstatně nižší. 

 lyofilizace ovoce

V našich čajích najdete jedině to lyofilizované! 

My v Čajové zahradě vždycky dbáme na kvalitu a používáme jen ty suroviny, které se nám osvědčily a za které se nemusíme stydět. Proto místo teplem sušeného ovoce používáme to lyofilizované (tedy mrazem sušené). Ať už si vyberete kterýkoliv z našich ovocných čajů, naše ovoce bude vždy sušené mrazem a vy ho klidně můžete ze směsi vytáhnout a ochutnat. A uvidíte, že ten rozdíl oproti teplem sušenému ovoci bude zřejmý. 

Líbil se vám tento článek? Pak budeme rádi, pokud si přečtete i některé z našich dalších příspěvků: