Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jasmínový čaj: Co je zač a proč jej všichni milují?

Jasmínový čaj je taková klasika, kterou si můžete dopřát nejen v téměř kterékoliv čajovně, ale i v mnoha naprosto obyčejných restauracích či kavárnách. Přemýšleli jste ale někdy o tom, co je vlastně zač? Co je na něm tak zvláštního a proč ho vlastně tolik lidí tak vehementně vyhledává? V dnešním článku si tento velmi zajímavý druh čaje představíme podrobněji. 

Co je jasmínový čaj zač? 

Málokdo ví, že jasmínový čaj není ani přesně definován, ačkoliv obecně se jedná o čaj, do kterého byly přidány květy jasmínu bohatého na celou řadu esenciálních olejů. Když si objednáte jasmínový čaj, nejčastěji bude základ tvořit čaj zelený, výjimečně se ale můžete setkat i s bílým nebo dokonce černým jasmínovým čajem či rooibosem. Historie nápoje jako takového spadá až do 5. století našeho letopočtu. O jeho popularizaci se ale postarala až dynastie Ming, jejíž členové doslova zbožňovali jasmín. I když má historii přesahující tisíc let, je to jeden z čajů rozšířených po celém světě a mnoho lidí na něj opravdu nedá dopustit.  

max-griss-X3Sinj7qZGc-unsplash-2

Jak se jasmínový čaj připravuje? 

Historicky byl jasmínový čaj určen primárně pro vysoce postavené členy společnosti, nikoliv pro běžné lidi. To bylo dáno zejména velmi náročnou přípravou. Čaj se musel po sklizni velmi dobře usušit a poté „čekal“ klidně i několik měsíců, až dozrají jasmínové květy. Ty se pak posbíraly, usušily a samozřejmě se smíchaly s čajem, který absorboval jejich chuť a vůni. Takový proces mohl trvat až několik týdnů, ale dnes je vzhledem ke komerčnímu úspěchu jasmínového čaje spíše raritou. Většina výrobců, jak asi tušíte, používá éterické oleje a aromata, která působení jasmínu nahrazují. 

Co od něj můžete čekat? 

Díky esenciálním olejům získaným z jasmínu má čaj velmi neobvyklou, ale opravdu skvělou chuť. Pokud zvolíte klasický zelený čaj s jasmínem, dočkáte se velmi jemného nápoje, který příjemně voní, není tak trpký jako samotný zelený čaj a opravdu dobře se pije. Jestli nejste zrovna čajoví odborníci, můžete do něj přidat lžičku medu a pár kapek citronu, čímž čaj opravdu skvěle vynikne. 

 

bily caj z cajove zahrady

Jaký vybrat? 

Když se podíváte do naší nabídky, najdete tam celou řadu různých jasmínových čajů a vybrat jeden z nich nebude určitě nic těžkého. My bychom vám vřele doporučovali sáhnout po jasmínovém čaji Chung Hao, který obsahuje skutečně jasmínový květ a ne pouhé oleje nebo aromata. Ale volba je samozřejmě jen na vás. Prozkoumejte naši nabídku a vyberte si takový jasmínový čaj, který vás zaujme.  

Líbil se vám náš dnešní článek? Tak to moc rádi slyšíme a budeme nadšení, když ho budete sdílet mezi své přátele, nebo si přečtete některý z našich dalších příspěvků: