Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak dlouho louhovat čaj, aby co nejlépe vynikla jeho chuť?

Chystáte se koupit si nějaký kvalitní čaj? To vám rozhodně schvalujeme! Abyste ale z dražších a exkluzivních čajů vytěžili opravdu maximum, musíte vědět, jak si je připravovat. a to, jak dlouho louhovat čaj, je nesmírně důležité. V našem dnešním článku vám na tuhle otázku odpovíme a posuneme tak vaši čajovou přípravu mílovými kroky kupředu. 

Jak dlouho louhovat černý čaj? 

Černý čaj je velmi populární a pokud jej louhujete optimálně dlouhou dobu, má i ze všech čajů nejvyšší obsah kofeinu, což jsme zmiňovali v našem samostatném článku. Platí zde ale důležité pravidlo: Povzbuzující účinky má černý čaj jen v případě, že se louhuje od jedné do zhruba tří až čtyř minut. Pokud jej budete louhovat déle než pět minut, začnou v čaji účinkovat látky zvané třísloviny, které účinky kofeinu mohou eliminovat. Takto silný výluh můžete používat klidně i před spaním – některé herbáře totiž vyzdvihují, že má naopak relaxační účinky. 

Černý čaj

Jak dlouho louhovat zelený čaj? 

Černý čaj se většinou zalévá klidně i vroucí vodou a ani ta mu neublíží. Zelený čaj je naproti tomu ale mnohem citlivější a správně by se měl zalévat jen vodou o teplotě kolem 80°C. Správná délka louhování je ale poměrně složité téma. V průměru se doporučuje zhruba jedna minuta, ale může se to lišit až několikanásobně na obě strany, protože každý druh zeleného čaje je jiný. Z našich zkušeností je na většinu čajů ideální rozpětí mezi jednou a dvěma minutami. Pokud se vám takto připravený čaj bude ale zdát nevýrazný, můžete dobu prodloužit, pokud příliš trpký, doporučujeme ji naopak zkrátit. 

Jak dlouho louhovat bílý čaj? 

Bílý čaj je takový kompromis mezi zeleným a černým. Teplota vody, kterou čaj zaléváte, se může vyšplhat klidně až na 90°C a optimální doba louhování je někde mezi dvěma až třemi minutami. Ještě se hodí dodat, že bílý čaj obsahuje nejméně kofeinu ze všech čajů, a proto jej mohou pít klidně i děti. 

bily caj z cajove zahrady

Jaký čaj doporučujeme vybrat? 

Zaujal vás více bílý, černý, nebo zelený čaj? Ať už je vaše odpověď jakákoliv, v naší nabídce najdete přesně to, na co máte chuť. Vybírat si můžete ze všech zmiňovaných variant a koupit si je můžete jak samostatné, tak i v různých směsích zkombinované například s ovocem nebo kořením. A jakmile jednou naše čaje ochutnáte, uvidíte, že už se nikdy nebudete chtít vrátit k těm, které jste pili předtím. 

Líbil se vám náš dnešní článek? Tak to jsme moc rádi! Pokud nemáte zájem o kvetoucí čaje, můžete si přečíst některé z našich dalších blogových příspěvků: