Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak vybrat zelený čaj? Máme pro vás kompletního průvodce rozhodováním!

Zelený čaj je nesmírně populární, ale vyznat se v častokrát nic neříkajících názvech může být pro někoho nesmírně složité. Naštěstí ale máte nás a usnadnit vám výběr a doporučit konkrétní produkty je pro nás nesmírně důležité. Náš dnešní článek tedy bude jakýmsi průvodcem při výběru zeleného čaje. 

Jak vybrat zelený čaj? 

Ačkoliv všechny zelené čaje pochází ze stejné rostliny, liší se způsobem zpracování a tím i následnou chutí. Podle čeho tedy vybírat?

Aromatizovaný, ochucený, nebo čistý? 

Ze všeho nejdříve se musíte rozhodnout, zda chcete aromatizovaný, ochucený nebo čistý zelený čaj. Měli byste vědět, že aroma nijak neovlivňuje chuť, ale většinou stojí za intenzivní vůní odkazující k nějakému konkrétnímu ovoci nebo jiné známé potravině. Když čaj kupujete u osvědčených výrobců, můžete se stoprocentně spolehnout na to, že použitá aromata nejsou zdravotně nijak závadná nebo škodlivá. Až budete vybírat aromatizovaný čaj, stačí se podívat na to, z jakého čaje je vlastně vyrobený a to rozhodne o výsledné chuti. 

Samostatnou kapitolou jsou pak čaje ochucené. Ty spočívají v tom, že se vezme zelený čaj a přidají se k němu různé další složky. V případě kvalitních výrobců to je třeba lyofilizované ovoce, kvalitní bylinky nebo i různé koření. Jako základ se většinou používají méně prémiové čaje – typicky například kvalitní bancha, sencha, méně často obsahuje ochucený zelený čaj i gunpowder nebo genmaicha. Ochucené čaje najdete samozřejmě v naší nabídce, která čítá desítky různých produktů, aby si vybral opravdu každý z vás. 

No a odborníky nejvíce vyhledávaným druhem jsou samozřejmě čisté čaje. V jejich případě se můžete rozhodovat na základě hned několika kritérií, tudíž se na ně podíváme v další části článku.  

Z Číny, nebo z Japonska? 

Exportérů čaje samozřejmě existuje celá řada, svět ale zásobí primárně Čína a Japonsko. A každý z nich má své vlastní druhý čaje. Z těch čínských stojí za zmínku určitě třeba:

  • Gunpowder - ten představuje zelený čaj svinutý do kuliček, čímž připomíná právě střelných prach, k němuž odkazuje jménem. Jedná se o kvalitní čaj s poměrně výraznou a lehce natrpklou chutí, kterou mnoho lidí začne po prvním ochutnání vyhledávat. Najdete jej samozřejmě i v našem eshopu.  
  • Long Jing je jednou z dominant naší nabídky zelených čajů. Jedná se o velmi oblíbený a prémiový čaj, který se dokonce pije i při čínských statických akcích. Má svěží ovocnou chuť a je jen naprosto minimálně nahořklý. 
  • Yunnan - čaje z této provincie jsou nesmírně populární a jedná se o čaj, který můžete pít naprosto kdykoliv a nikdy se vám nepřepije. Je lehce nasládlý a má decentní travnatou chuť. Navíc je v našem eshopu k dostání za skvělou cenu. 

Kromě toho samozřejmě existuje řada dalších čínských čajů. Tyhle jsou ale nejpopulárnější a pokud nevíte, kde začít, rozhodně doporučujeme alespoň jeden z nich vyzkoušet. Mimo to ale stojí za zmínku i čaje japonské. Tam můžete sáhnout zejména po čajích jako je: 

  • Sencha, tedy celosvětově jeden z nejoblíbenějších čajů vůbec. Je velmi osvěžující, najdete v něm celou paletu různých chuti a díky příjemně nasládlým tónům si jej naprosto zamilujete. Tento kvalitní čaj u nás navíc seženete za skvělou cenu.
  • Gyokuro představuje jeden z nejlepších japonských čajů. Před sklizní se zamezí přístupu světla k rostlině, což začne ovlivňovat barvu, chuť i chemické složení čaje. Gyokuro je tedy tmavé barvy, nálev z něj je intenzivní a s jen naprosto minimální svíravostí. Musíte ale počítat s tím, že si za něj trochu připlatíte. I tak ho pro vás ale máme za dobrou cenu
  • Bancha, který se často servíruje třeba k různým jídlům a v Japonsku jej pije značná část populace. Nálev z něj je žlutozelený a chuťově je svěží s lehkými tóny trávy a citrusů. Obsahuje jen málo kofeinu, tudíž se hodí i na odpolední pití. Pokud jste v oblasti zelených čajů začátečníci, určitě je to velmi dobrý výchozí bod, kterým začít. Seženete jej opět v našem eshopu

 

A co když chci zelený čaj bez kofeinu? 

Kofein je stimulant, který nemusí každému dělat úplně dobře. Část lidí jej dokonce vůbec nedokáže tolerovat a je jim po kofeinu z čaje i kávy špatně. Jako jedni z velmi mála výrobců ale nabízíme i zelený čaj bez kofeinu, který je právě pro tyto účely ideální. Jedná se o japonský čaj sencha, který má univerzální použití a naprosto skvělou chuť. 

Jak vidíte, my v Čajové zahradě se opravdu snažíme, abyste měli stále z čeho vybírat. A doufáme, že je to vidět. Stačí prozkoumat nabídku našeho eshopu a troufáme si tvrdit, že si tam určitě najdete svého favorita. 

Čajový degustátor

Čtete rádi naše články? Tak to nikam neodcházejte! Raději si přečtěte některý z našich nedávných příspěvků. Co třeba: