Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Světlé, nebo tmavé pražení? Máme pro vás přehledné srovnání

O pražení kávy toho u nás na blogu bylo napsáno již opravdu hodně. Tak například jste si mohli přečíst něco o tom, jak probíhá pražení kávy nebo jaké stupně pražení kávy existují. Doposud jsme ale nijak detailněji nesrovnávali, jaký je rozdíl mezi světle a tmavě praženými zrny, co se týče chuti a vlastností kávy. A přitom právě to je neskutečně důležité a mnoha lidem to může pomoci s výběrem. Jdeme se na to podívat. 

Co byste měli o pražení vědět?

Pokud jste náhodou žádný z našich předcházejících článků nečetli, hodí se vám všechno sesumírovat. Na začátku procesu jsou zralá kávová zrna zelená a takový produkt můžete zakoupit i u nás na eshopu pod označení zelená káva. Ta ale rozhodně nechutná jako káva, na kterou jsme zvyklí, protože většinu námi vnímaných vlastností jako je barva, chuť nebo vůně získá káva až při pražení. Podle délky pražení pak odborná literatura rozlišuje světlé a tmavé pražení. Světlé pražení znamená v praxi zhruba desetiminutové pražení při teplotě od cca 170 do 200 °C, tmavé pražení odpovídá klidně i 15 minutám při ještě vyšších teplotách. 

pražení kávy 1

Která káva má více kofeinu?

I když největší rozdíl je především po chuťové stránce, část lidí si vybírá kávu podle toho, kolik kofeinu obsahuje. A tentokrát vás bohužel musíme zklamat, protože provedené analýzy ukázaly, že dokud používáte stejné množství kávy, míra pražení neovlivňuje výsledný obsah kofeinu. Pokud ale neměříte množství kávy na váhu, ale třeba na počet lžiček, může tam přece jen být drobný rozdíl. Tmavě pražená káva je déle vystavena teplu, a je tudíž o něco objemnější. Na lžičku jí tedy co do hmotnosti vydáte nepatrně méně a výsledné množství kofeinu tudíž může být o něco menší. Je to ale v konečném důsledku zanedbatelné. O tom, kolik kofeinu obsahují jednotlivé druhy kávy, jsme psali také samostatný článek

Která je chuťově lepší?

Když už se nemůžete rozhodnout podle obsahu kofeinu, zkuste se zaměřit spíše na chuť. Tam jsou totiž rozdíly velmi zásadní. 

 

  • Světle pražená káva je charakteristická svou jemnější chutí, ve které je možné najít více komplexnější chuťové tóny. Obvykle je v ní možné detekovat ovocnější tóny s náznaky bylinek a květin a jen velmi decentním závanem acidity. 
  • Tmavě pražená káva má naproti tomu spíše hlubší tóny, které jsou charakteristické svou hutností a hořkostí, náznaky čokolády, oříšků a mnohdy i karamelu.

 

Každá z těchto káv má své výhody a nevýhody. Obecně řečeno si ale světle praženou kávu vychutnávají často lidé preferující metody přípravy využívající filtr (jako je například pour-over, dripper nebo aeropress). Naproti tomu tmavě pražená káva je jako dělaná pro milovníky pravého italského espressa, ale vyhovuje i většině lidem, kteří nemají s kávou tak bohaté zkušenosti. Obvykle skvěle vynikne i v nápojích, které jsou kombinací espressa a mléka či mléčné pěny - například cappuccina, latté nebo třeba flat white, kterému jsme se věnovali v jednom z předcházejících článků.

pražení kávy 2

Jakou kávu doporučujeme vybrat?

Nezapomeňte, že kromě stupně pražení má na chuť kávy vliv třeba to, v jakých podmínkách rostla nebo jakou metodou byla zpracována. V našem eshopu naštěstí najdete desítky různých arabik z celého světa, tak se nebojte vyzkoušet něco nového a přijít na to, jak chutná skutečně čerstvě upražená káva.