Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Může káva způsobit dehydrataci organismu?

Bez kávy si mnoho z nás snad vůbec nedokáže představit své ráno. Jistě jste už ale slyšeli o tom, že kofein má diuretické vlastnosti a pokud tedy nechcete být dehydratovaní, je nutné vypít ještě pořádnou porci vody. Zakládá si ale takový názor na skutečnosti, nebo je to jen výmysl a nepochopení některých informací? Na to se zaměříme v tomto článku, kde prozradíme i to, na co si dávat pozor. 

Jak souvisí kofein s hydratací?

Jak asi víte, kofein má coby stimulant celou řadu účinků, pro které je konzumován. Primárně je to samozřejmě pozitivní vliv na naši fyzickou výkonnost, což prokázaly i provedené studie. Hodí se ale vědět, že kromě toho kofein také ovlivňuje fungování ledvin a zejména ve vysokých dávkách může působit lehce diureticky. Důvod je přitom jednoduchý a popsaly jej i konkrétní výzkumy, totiž že kofein zvyšuje průtok krve ledvinami a tak podněcuje k vyššímu uvolňování vody z těla prostřednictvím moči. Možná právě kvůli častější potřebě močení se tak zažila informace o tom, že káva dehydratuje. Je to ale skutečně pravda? 

může káva dehydratovat 1

Skutečně káva dehydratuje?

Přestože mechanismus, jakým kofein působí na naše orgány, byl poměrně detailně popsán, je otázka, zda nás to jako běžné kávové konzumenty musí zajímat. A i když by to většina z vás nejspíš nečekala, ve skutečnosti to vypadá, že dehydratace z kávy je jenom zbytečný strašák, kterého se pravidelní konzumenti kofeinu rozhodně nemusí bát. Provedené studie porovnávali například osoby pijící 200 ml vody s těmi, kteří pili stejné množství slabé a nebo naopak silné kávy. Nutno však podotknout, že i slabá káva obsahovala hned 269 mg kofeinu - průměrné espresso má podle našeho článku jen 77 mg. Silná káva pak měla dokonce 537 mg kofeinu, což je opravdu hodně. 

A výsledek? Krátkodobý diuretický vliv měla pouze silná káva, kdežto slabá káva i voda hydratovali. I když káva tedy teoreticky může vést k častějšímu močení, neměla by vést k závratné dehydrataci. Pokud však nechcete vůbec nic riskovat, určitě není od věci si ke kávě vždy dopřát i skleničku vody. Tím spíš pak v ranních hodinách, když tělo po celou noc nemělo přístup k tekutinám. A v případě, že máte pocit, že už jste kofeinu měli pro dnešek už hodně, můžete klidně sáhnout po bezkofeinové kávě, která diuretickým účinkem rozhodně nebude působit. Více si o ní můžete přečíst v našem samostatném článku

může káva dehydratovat 2

Vyzkoušejte arabiku z celého světa

Když už teď víte, že se dehydratačních účinků u kávy nemusíte při rozumném příjmu kofeinu vůbec bát, je nejvyšší čas doplnit zásoby kvalitní arabiky. A právě od toho jsme tu my. Na našem eshopu totiž najdete výběr zrnkových arabik z celého světa, kde máme hned několik desítek různých káv. A pokud byste si ani tam nedokázali vybrat, můžete sáhnout třeba po kávách z naší sekce Premium - Exklusiv, kam umisťujeme spíše raritní kávy, po kterých je relativně velká poptávka, ale jsou produkovány jen v malém množství. No a kdybyste náhodou ani tam nepřišli na své, můžete se podívat třeba po naší velkozrnné kávě, která překvapivě dobře chutná a většinu kávových znalců zaujme netradičním vzhledem.