Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Cítíte se po kávě unavení? Poradíme, co dělat

Káva bývá standardně považována za velmi efektivní stimulant, který denně pije obrovské množství lidí. Měli jste ale někdy pocit, že místo kýženého dodání energie jste se po kávě cítili jakoby unavení? To není nic neobvyklého a v tomto článku vám prozradíme, čím je to způsobeno a jak efekt minimalizovat. 

Adenosin 

Prvním faktorem ovlivňujícím naší únavu v souvislosti s kofeinem, může být adenosin. Jedná se o látku důležitou pro náš centrální nervový systém, protože souvisí s bdělostí a spánkem. Když je ho hodně, cítíme se unavení a jakmile usneme, jeho hladina se sníží. Právě kofein přitom blokuje adenosinové receptory v mozku od přijímání adenosinu, ale již neomezuje jeho produkci. Zjednodušeně řečeno si tak můžete představit, že adenosin čeká na pominutí účinků kofeinu, aby se mohl navázat na receptory, což může vést k únavě. Někdo tento efekt vůbec nezaznamená, u někoho může být poměrně silný. 

únava po kávě 1

Dehydratace 

Pokud jste četli náš článek o dehydrataci po kofeinu, tak asi víte, že většina vědeckých studií tento efekt vůbec nepotvrzuje. Zároveň je ale pravda, že u osob, které jsou na kofein citlivé, se tento účinek krátkodobě objevit může. A jelikož právě dehydratace dost zásadně souvisí s únavou, může být problém na světě. Část lidí tento efekt navíc ještě umocní tím, že vyvolaný pocit únavy zkusí zahnat dalším šálkem kávy. Je dobré proto mít na paměti, že kofeinu může zhruba půl hodiny trvat, než začne v těle naplno fungovat a nesnažit se proto vypít co nejvíce kávy v krátkém čase. Mnohem lepší je vypít pouze jednu kávu a spolu s ní dostatek vody. Další šálek doporučujeme až s delším časovým odstupem. 

Cukr 

Část lidí může pocítit i výraznější únavu v případě, kdy si do kávy dá velkou porci cukru, protože tělo zvládne cukr zpracovat podstatně rychleji než kofein. Nejdříve tedy do těla dostanete rychlý zdroj energie, ale jakmile se využije, může se vaše energie propadat. Pokud tedy pijete třeba kávu s velkou porcí sirupu a slazené šlehačky či dalších aditiv, dávejte si pozor i na tento vedlejší účinek. Typickým příkladem jsou kávy z různých globálních řetězců, kde si můžete objednat i kávu s porcí kalorií odpovídající třeba celému obědu. Rozhodně proto doporučujeme nadměrnou spotřebu cukru omezit, jak jenom to bude možné. 

únava po kávě 2

Jak vedlejší efekty minimalizovat? 

Minimalizovat uvedené vedlejší efekty naštěstí není tak složité. Stačí to s kávou příliš nepřehánět (o tom si můžete přečíst náš článek na téma kolik kofeinu káva obsahuje) a ideálně si spolu s ní dopřávat i sklenici vody, abyste udržovali pravidelný pitný režim. Od věci není také vynechat jakákoliv aditiva obsahující cukr. Zpočátku to sice může být tak trochu nezvyk, ale uvidíte, že po čase už nebudete kávu s cukrem vůbec chtít. A to tím spíš, když vyberete opravdu kvalitní arabiku, kterou by navíc byla škoda cukrem "zkazit". Proto doporučujeme prozkoumat naši nabídku čerstvých káv z celého světa, kde si můžete vybrat z desítek výběrových arabik za skvělou cenu. A kdybyste ani tam nepřišli na své, můžete se podívat třeba do nabídky káv ze sekce Premium-Exklusiv, kam vybíráme opravdu raritní kousky, po kterých je velká poptávka. Stejně tak stojí za zmínku i naše kávová zrna maragogype, která jsou až o třetinu větší než normální.