Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Může káva dráždit žaludek? Poradíme, co s tím

Asi není překvapením, že káva má na naše tělo celou řadu pozitivních dopadů, kterým jsme se věnovali už v celé řadě předcházejících článků. Část lidí si ale může stěžovat na to, že jim káva prostě a jednoduše nedělá dobře na trávení. Které látky jsou za to zodpovědné? A dá se tento problém nějak eliminovat? Na to se podíváme v tomto článku. 

Které složky kávy mohou dráždit žaludek? 

Pravdou je, že šálek kávy může  obsahovat hned celou řadu látek, které nemusí být pro žaludek citlivějších jedinců úplně prospěšné. Konkrétně se jedná o: 

Kofein – kofein je pravděpodobně nejznámější složka kávy a o jeho stimulačních efektech na organismus se nejspíš nemusíme příliš rozepisovat. Kromě toho ale vědecké studie ukazují, že může zvyšovat produkci žaludečních kyselin, a tedy u citlivých jedinců tedy dráždit žaludek. 

Kyseliny – kromě kofeinu obsahuje každá káva i určitě množství kyselin, z nichž nejznámější je kyselina chlorogenová, která je hojně zastoupena třeba v zelené kávě. A právě kvůli těmto složkám může také dojít k dráždění žaludku. Jak ukazují provedené výzkumy, tento efekt je menší u tmavě pražených káv než u středně pražených, které obsahují kyselin o něco více. 

Aditiva – ne vždy musí být za podráždění žaludku zodpovědná káva. V některých případech může být vina i v aditivech, které se do ní běžně přidávají. Možná můžete mít problém s laktózou obsaženou v mléčných výrobcích nebo může být na vině alergie na některou ze složek různých sirupů, které si do kávy v nejrůznějších kavárnách můžete přidat. 

 

 

dráždí káva žaludek 2

Co můžu dělat, abych efekt minimalizovat? 

Naštěstí existuje řada věcí, které můžete udělat, abyste tyto nepříjemné efekty minimalizovali, byť jejich účinek může být do jisté míry individuální. Zaprvé, pokud je to možné, volte si vždy kávu s tmavším pražením, která obsahuje méně potenciálně problematických kyselin. Zadruhé doporučujeme vyzkoušet pouze černou kávu bez jakýchkoliv přidaných látek, čímž se můžete ujistit, zda je problematickou surovinou pro váš organismus skutečně káva a ne třeba zmiňované mléko. No a za třetí můžete vyzkoušet i bezkofeinovou kávu, která, jak už z názvu vyplývá, neobsahuje kofein. Stále v ní ale zůstávají zmiňované kyseliny, a proto záleží do značné míry na tom, co je u vás spouštěčem žaludečních problémů. Nehledě na to, že absence kofeinu znamená, že káva ztratí své povzbuzující účinky. Pokud vám nicméně záleží čistě na chuti, může být bezkofeinová káva dobrou volbou. 

dráždí káva žaludek 1

Jakou kávu doporučujeme vybrat? 

Když už víte, jak tento negativní efekt minimalizovat, zbývá už jenom vybrat dobrou kávu. My bychom doporučovali vyzkoušet naši bezkofeinovou arabiku z Kolumbie, kterou pro vás pražíme až v naší holešovické pražírně. Kromě toho, že je bez kofeinu, u ní navíc volíme i tmavší pražení, které nejlépe vyzdvihne chuťové vlastnosti této kávy. Vůbec nejlepší na ní proto je, že po chuťové stránce absolutně nepoznáte rozdíl oproti jiným kávám. Pokud byste se kofeinu náhodou vzdávat nechtěli, doporučujeme prozkoumat naši nabídku čerstvých arabik z celého světa, kde můžete vybírat z několika desítek různých káv. A kdybyste ani tam nenašli svého favorita, můžete se podívat třeba na nabídku velmi raritních a odborniky oceňovaných káv v naší sekci Premium – Exklusiv