Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Omrzela vás klasická káva? Poradíme, kterým kořením ji dochutit.

Zatímco někdo miluje chuť klasické kávy a za žádný jiný nápoj by ji nevyměnil, někdo ji pije spíše pro účinky, které kofein jako takový přináší a samotná chuť mu příliš nevyhovuje. Ať už patříte do kterékoliv z těchto skupin, možná jste i vy čas od času dostali chuť si svůj šálek nějak vylepšit. V tomto článku vám proto prozradíme, po jakém koření můžete sáhnout. 

1. Cejlonská skořice 

Cejlonská skořice představuje osvědčenou surovinu, kterou nezkazíte snad žádnou kávu s mlékem. Její krásná vůně kávu spolehlivě vylepší a podle některých herbářů navíc může být prospěšná trávicímu systému. Je také zdrojem celé řady různých antioxidantů, důkladně jsme se o ní proto rozepsali v našem herbáři. Vědět byste o skořici měli ještě to, že cejlonská je lepší volbou než ta čínská, protože obsahuje méně potenciálně škodlivého kumarinu. Pozor by si na skořici však měly dávat těhotné a kojící ženy, stejně jako osoby s diabetem a nebo onemocněními jater. Pro všechny ostatní však může být vítanou změnou přidat na našlehané mléko v kávě špetku kvalitní skořice. 

koření do kávy 1

2. Zázvor 

Máte chuť na něco ostřejšího? Přidejte si do kávy kousek najemno nastrouhaného zázvoru. Kromě toho, že svému šálku dodáte zajímavou chuť s velmi příjemnou vůni, také zvýšíte obsah antioxidantů, které zázvor podle výzkumů skutečně obsahuje. S množstvím použitého zázvoru to rozhodně nemusíte přehánět, i malá špetka způsobí poměrně výraznou chuť. 

3. Kakao 

I když to není úplně tradiční, zkuste si ochutit šálek vaší oblíbené kávy špetkou kvalitního kakaa. Třeba námi nabízené kakao od německé společnosti Marc & Kay neobsahuje žádný přidaný cukr, a proto se můžete těšit na opravdu intenzivní chuť s naprostým minimem kalorií. Stejně jako již dříve zmíněné koření, má i kakao silné antioxidační vlastnosti a mimo to je třeba skvělým zdrojem železa. 

koření do kávy 2

4. Maca peruánská

Pokud vám nejde ani tak o dochucení, jako spíše o přidání různých antioxidantů a dalších látek s potenciálně pozitivním vlivem na zdraví, zkuste do kávy přidat lžičku macy peruánské, které jsme se věnovali v samostatném oddílu našeho herbáře. Vědecké studie provedené na krysách v případě macy ukázaly schopnost optimalizace hormonů a sex drive

5. Kurkuma

Kurkuma je poměrně běžnou součástí některých čajů (jako třeba námi nabízeného Hari tea) a nebo různých už předpřipravených směsi na přípravu matcha latté. Opět platí, že kurkuma dodá příjemnou chuť a současně obsahuje i řadu zajímavých látek včetně antioxidantů. Pro co nejlepší využitelnost obsažených látek je skvělou volbou smíchat kurkumu s černým pepřem a troškou kokosového oleje, který v kávě také velmi dobře vynikne. 

Teď už zbývá jen skvělá káva

Když už teď víte, čím si můžete kávu obohatit, zbývá už jenom jediné. Totiž vybrat dobrou kávu, ke které se budete vždycky rádi vracet, ať už se rozhodnete do ní přidat cokoliv. V našem internetovém obchodě máte proto na výběr hned z několika desítek káv z celého světa, které pro vás pečlivě vybíráme a následně pražíme přímo v pražírně v pražských Holešovicích. Ať už proto vyberete kteroukoliv z nabízených arabik, můžete mít jistotu, že se snažíme o doručení maximálně čerstvé kávy, jejíž chuť skvěle vynikne. Pokud byste si náhodou ani z této nabídky nedokázali vybrat, můžete prozkoumat třeba naše raritní kávy vybrané do sekce Premium-Exklusiv