Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Čaj, káva, nebo energetický nápoj? Co je lepší?

Energetické nápoje mají na jedné straně své příznivce, kteří na ně nedají dopustit, a na straně druhé i odpůrce argumentující tím, že obsahují zbytečně moc cukru a existují tak mnohem lepší alternativy. Přemýšleli jste někdy nad tím, jak si vede třeba takový čaj nebo káva ve srovnání se zmíněným energetickým nápojem? V našem dnešním článku vám přinášíme stručné srovnání nabízející přehled výhod a nevýhod u každého z produktů. 

Jak si vedou energetické nápoje? 

Energetické nápoje asi není třeba nějak blíže představovat. Tyhle drinky populární i mezi dětmi většinou obsahují pořádnou nálož cukru (i když se samozřejmě dělají i sugar-free varianty), umělých sladidel, konzervantů, vody, specifických vitamínů (nejčastěji těch ze skupiny B), karnitinu, taurinu, guarany a kofeinu. Co do počtu účinných látek se dají energetické nápoje považovat za nejsilnější, byť ruku v ruce s tím jdou i určitá negativa - primárně třeba to, že obsahují spoustu cukru, a tedy i kalorií, což může dost zásadně ovlivňovat třeba vaše hubnoucí snažení. Některé z látek, jako třeba konzervanty či umělá sladidla, jsou přitom dost kontroverzní, takže vás asi nepřekvapí, že energetické nápoje nejsou většinou považovány za nic extra zdravého. Jak uvádí nezávislý web caffeineinformer, množství kofeinu v těchto nápojích a kávě je téměř srovnatelné. 

káva,čaj, energi 1

Není lepší sáhnout po kávě?

V rámci předchozího odstavce jsme opomenuli několik dost zásadních faktorů. Tím prvním je cena, protože když srovnáte doma připravenou kávu s koupeným energeťákem, vychází káva logicky mnohem lépe. Kávu si ale většinou nemůžete vzít třeba do batohu, když jedete na nějaký delší výlet. Narozdíl od energeťáků nemá černá káva žádné kalorie, a je proto skvělá i pro lidi v redukčních dietách. Stejně tak byste v ní nejspíš nenašli ani žádné pochybné konzervanty, aromata či sladidla. Navíc káva, stejně tak jako čaj, obsahuje celou řadu vitamínů, minerálů a dalších mikronutrientů majících mnoho potenciálních benefitů na naše zdraví. A subjektivně musíme říct, že káva i chutná lépe, byť samozřejmě chápeme, že každý má jiné preference. 

Nechutná vám káva? Vsaďte na čaj

De facto podobné vlastnosti jako káva má samozřejmě i čaj. Je tedy bez cukru a dalších přidaných aditiv, má přirozenou chuť a obsahuje kofein. Zmíněného stimulantu sice obsahuje většinou podstatně méně než káva či energetické nápoje, ale zato obsahuje i další látky, které jsme přiblížili v našem srovnání čaje a kávy. Nejvíce kofeinu mají standardně čaje černé následované zelenými, ovšem kofein najdete i v mnoha produktech, které nejsou čaji v pravém slova smyslu. Typickým příkladem může být třeba maté, o kterém jsme se více rozepsali v samostatném článku. Při nákupu byste však měli zohlednit také své chuťové preference.

 

káva,čaj, energi 2

Jaké produkty doporučujeme? 

Energetické nápoje čas od času ničemu příliš neuškodí, na pravidelné pití bychom se ale coby milovníci čaje a kávy přikláněli spíše k těmto dvěma nápojům. U nás máte na výběr z mnoha různých výběrových arabik z celého světa, ale stejně tak si přijdou na své i milovníci čaje. Když navštívíte naši kategorii sypaných čajů, můžete si tam vybírat z nejrůznějších zelených, černých i bílých čajů. A pokud byste rádi vyzkoušeli něco méně tradičního, možná vám přijde vhod spíše třeba oolong nebo kofeinem nabité maté.