Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Můžu pít kávu nalačno? Není to škodlivé?

Kofein je celosvětově nejpoužívanějším stimulantem a není tak divu, že káva, jeho přirozený zdroj, je v některých zemích hned po vodě druhým nejoblíbenějším nápojem. A kdy jindy si dát svůj první šálek kávy, když ne ráno? V tomto článku se podíváme na to, zda je rozumné pít kávu na lačno a zda to nemůže způsobit nějaké zdravotní problémy. 

Může káva způsobit problémy s trávením?

Poměrně často se můžete setkat s názorem, že káva na lačno může způsobovat problémy s trávením. Mechanismus předpokládaného účinku je poměrně jednoduchý, káva kvůli svým přirozeným vlastnostem může stimulovat produkci žaludečních kyselin a tím může způsobovat třeba pálení žáhy nebo problémy s trávením. A zatímco první část potvrzují vědecké studie, o pálení žáhy nebo jiných komplikacích při pití kávy nalačno zatím důkazy chybí, protože provedené výzkumy nic takového nenaznačují. Existují samozřejmě lidé, kteří jsou na kofein výrazně citlivější než jiní a ti mohou skutečně pozorovat pálení žáhy nebo jiné zdravotní komplikace po vypití kávy. V případě, že do této skupiny patříte i vy, je samozřejmě na místě sledovat, jak vaše tělo na takové situace reaguje a případně kávu na lačno vůbec nepít. 

 

káva nalačno 1

Může mít káva na lačno jiná negativa?

Kromě často diskutovaného (a prozatím vyvráceného) vlivu kofeinu na problémy s trávením, se můžete občas setkat třeba i s názorem, že káva na lačno může narušit jakousi hormonální rovnováhu. Teoretickým východiskem je zde opět to, že kofein může zvyšovat hladinu kortizolu, což nemusí být dlouhodobě žádoucí. A i když opět je pravdou, že káva hladinu kortizolu lehce ovlivňuje, zatím neexistují příliš silné důkazy, že by pití kávy po jídle tento efekt nějak eliminovalo. Hlavní negativa kávy nalačno jsou tak spojená jen a pouze s tím, že kofeinu zkrátka přijmete více, než byste měli. A v takovém případě se mohou dostavit bolesti hlavy, úzkost, neklid i výrazné bušení srdce. Stane se tak ovšem i pokud velké množství kávy vypijete po jídle. Jelikož kofein má relativně dlouhý poločas rozpadu, nedoporučuje se kávu pít v pozdních odpoledních hodinách, protože by mohla narušovat váš spánek. Z toho důvodu bývá pro většinu lidí preferována v ranních hodinách. 

Káva nalačno 2

Řiďte se svým vlastním pocitem 

Z tohoto článku byste si měli odnést především to, že káva na lačno nepřináší pro většinu lidí žádná negativa navíc oproti kávě po jídle. Jakmile máte kofeinu hodně, způsobí problémy bez ohledu na to, zda jste po jídle či nikoliv. A jeden šálek běžného espressa by měl být v pořádku jak před snídaní, tak po ní. ideální je se proto řídit tím, jak vaše tělo reaguje a pokud vám káva na lačno nevadí, bez obav si ji dopřávejte. A když už teď víte, jak se věci mají, je nejvyšší čas doplnit zásoby. Podívejte se do našeho eshopu a vyberte si z desítek různých arabik z celého světa. Pokud byste si náhodou z naší široké nabídky vybrat nedokázali, můžete prozkoumat i nabídku našich raritních káv v sekci Premium – Exklusiv nebo třeba velkozrnné kávy odrůdy maragogype, které kromě skvělé chuti disponují i zajímavým vzhledem, protože jsou až o třetinu větší než běžná kávová zrna. Skvěle se tak hodí třeba jako dárek pro kávové nadšence.