Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Můžu použít čajové listy jako hnojivo?

Přemýšleli jste někdy nad tím, co se dá vlastně dělat s čajovými lístky, které vám zbydou v konvici po přípravě zeleného či černého čaje? Pokud jste se snažili tuto informaci najít na internetu, dost možná jste narazili na doporučení, že čajové lístky můžete využít jako hnojivo třeba na své zahradě. Je to ale dobrý nápad? Nenaděláte tím náhodou více škody než užitku? Na to se pokusíme zaměřit v tomto článku. 

Jaké jsou argumenty pro? 

Existuje hned několik často skloňovaných argumentů, proč čajové lístky použít na zahradě, ale primárně je to fakt, že obsahují dusík, fosfor a draslík, což jsou hlavní složky některých komerčně prodávaných hnojiv. Hodí se ovšem podotknout, že tyto nutrienty najdete primárně v čaji, který nepřišel do kontaktu s vodou – v lístcích, ze kterých jste si předtím připravili čaj, bude jejich množství jen velmi malé. A to ani jejich množství v nepoužitém čaji není nijak závratné, zatímco poměr dusík:fosfor:draslík u komerčních hnojiv může dosahovat hodnot kolem 15:15:15 (v závislosti na účelu produktu), mladé čajové lístky obsahují podle některých zdrojů jen poměr 4:0,4:2 a nedají se tedy příliš srovnávat. U starších lístků je to ještě méně a to vůbec nepočítáme hodnoty, které v čaji zůstanou po zalití vodou. Tohoto efektu by se tak teoreticky dalo využít třeba v případě, že najdete ve své spíži nějaký prošlý čaj, který už nebudete chtít pít. Je však nutné zvážit negativa, ke kterým se tímto dostáváme.

listy jako hnojivo 1

Jaké jsou argumenty proti?

Samozřejmě, že čaj obsahuje celou řadu látek, které mohou mít potenciálně pozitivní vliv na růst rostlin. Na druhou stranu si ale musíte být vědomi i některých negativ – a sice že komerční čaje mohou obsahovat třeba stopy pesticidů, které sice nemusí být obsaženy v množství škodlivém pro člověka, ale mohou teoreticky ublížit některým rostlinám. Koneckonců i samotný kofein je trochu problematický, protože některé rostliny jej nemusí snášet úplně dobře. A ten se jak v zeleném, tak i černém čaji přirozeně nachází. Druhá věc, kterou musíte u některých čajů vzít v potaz, jsou samotné sáčky, které mnohdy obsahují určitý podíl plastů. Ty sice nemají nějak devastující vliv na člověka, ovšem na zahradě se jen tak rychle nerozloží. Pokud byste tedy chtěly na hnojení použít sáčkové čaje, vždy je nejprve kompletně zbavte sáčku. Jak doporučují některé zahraniční zdroje, možná není od věci čaje před použitím nechat zkompostovat, čímž může dojít k redukci množství kofeinu i některých pesticidů. 

listy jako hnojivo 2

Co si z toho všeho odnést? 

Pokud kupujete nějaké levnější čaje, které nemají žádné osvědčení o kvalitě nebo ideálně BIO certifikaci, nejspíše bychom je nedoporučovali používat na vaší zahradě. Množství dusíku, fosforu a draslíku není tak závratně vysoké, aby kompenzovalo potenciální negativa. Když si koupíte některý z kvalitních čajů, zvládnete si bez problémů připravit i několik nálevů a až čaj ztratí své pozitivní chuťové vlastnosti, prostě lístky vyhoďte. Na zahradu doporučujeme použít opravdu jenom čaje v BIO kvalitě, které u nás na webu najdete ve speciální kategorii. I když slibované benefity použití čajových lístků mohou znít lákavě, je dobré si být vědom i potenciálních negativ a před jejich použitím vše důkladně zvážit.