Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Bubble Tea: Kde se tenhle trend vzal? A jak ho udělat doma?

Někdo ho miluje, někdo nenávidí. Pokud ale máte doma děti, určitě víte, že něco jako bubble tea existuje. A možná si z pohledu ne tak úplně zasvěceného člověka říkáte, jestli je to jenom další z mnoha trendů, nebo zda může tenhle boom přinést něco i konzervativním milovníkům čajů. V našem dnešním článku se podíváme jak na krátkou historii tohoto bublinkového čaje, tak i na recept na domácí variantu, kterou můžete vyzkoušet za zlomek nákladů. 

Co je bubble tea a kde se vzal?

Bubble tea, v češtině označovaný též jako bublinkový nebo perlivý čaj, je speciální druh nápoje, který se připravuje z čaje. Ten může být buď zelený, oolong nebo černý, ovšem moderní varianty mnohdy používají různé instantní směsi třeba s ovocem a nejedná se tak nutně o čaj v pravém slova smyslu. K samotnému čajovému nápoji se pak mohou přidat nejrůznější sirupy, cukr, celé kousky ovoce nebo třeba tapiokové bubble tea kuličky, nejrůznější želé nebo kuličky z mořských řas. Tento čaj má svůj původ na Tchaj-wanu někdy v 80. letech 20. století, kdy se prodával na tržnicích. Neví se, kdo přesně s ním přišel a nárokuje si jej více různých prodejců a majitelů čajoven. Jasné je, že původní receptura byla poměrně jednoduchá – přidat do klasické zeleného čaje tapiokové kuličky. 

bubble tea 1

Jak si bubble tea připravit doma? 

Domácí příprava bubble tea možná může znít trochu složitě, ale ve skutečnosti je to neuvěřitelně jednoduché a bude vám k tomu stačit jen pár surovin. Asi nejméně tradiční surovinou jsou tapiokové perly, který doporučujeme nakoupit ve specializovaném obchodě – dnes už je prodává celá řada obchodů s čínskými specialitami. Tapiokové perly si připravte podle návodu – některé vyžadují namočení přes noc do studené vody, jiným postačí zalití vroucí vodou na pár minut. Až budete mít perly připravené, připravte si silnější nálev vašeho oblíbeného čaje – pokud máte rádi zelený, vyzkoušejte třeba naši kvalitní senchu. Jestli patříte mezi zastánce černých čajů, můžete vyzkoušet třeba náš assam. Jakmile si nálev připravíte, je dobré jej nechat vychladit – to můžete udělat například nalitím na kostky ledu. Jakmile bude čaj připravený, smíchejte jej s tapiokovými perlami a ochutnejte – je možné, že si jej budete muset chuťově ještě doladit. Někomu vyhovuje přidání lžičky medu, někdo využije třeba javorový sirup a někomu mohou vyhovovat různé ovocné sirupy, které se používají třeba pro ředění s vodou. Může se stát, že první takto připravené nápoje vás úplně nenadchnou, ale jakmile vyladíte podíl jednotlivých surovin, uvidíte, že se vám třeba bubble tea zalíbí. 

bubble tea

Základem všeho je kvalitní čaj

Abyste dokázali naplno ocenit chuťovou stránku bubble tea, je dobré vybrat samozřejmě dobrý čaj. Jak jsme už zmiňovali výše, nejčastěji se používá buď zelený, oolong nebo černý, přičemž do posledních dvou zmiňovaných druhů je možné přidat i mléko a celkově si po stránce chuti s bublinkovým čajem trochu více vyhrát. Ať už vás láká kterákoliv varianta, doporučujeme prozkoumat naši nabídku zelených a černých čajů, u kterých si zakládáme na kvalitě a maximální možné čerstvosti. Na bubble tea můžete použít řadu různých čajů, včetně třeba velmi oblíbeného čaje matcha. A právě tuto rozmanitost si na bublinkovém čaji dost možná oblíbíte.