Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Má cenu skladovat čaj v ledničce? Prozradíme klady a zápory!

Kde skladujete svůj oblíbený čaj po tom, co ho poprvé otevřete a vyjmete z vakuově zabaleného obalu? Část lidí nedá dopustit na skladování čaje v lednici, zatímco druhá část jen kroutí hlavou nad tím, jak nesmyslné to je. A jak to v případě mnoha sporů bývá, pravda je i tentokrát někde uprostřed. V tomto článku se proto podíváme, proč skladovat čaj v ledničce a proč se tomu naopak vyhnout.

Jaké jsou výhody skladování čaje v lednici? 

Když chcete, aby vám například sýr déle vydržel, co s ním uděláte? Dáte ho do ledničky. A podobně jednoduchá úvaha nejspíš stojí i za tím, proč skladovat v ledničce čaj. Skutečně je pravdou, že nižší teplota skladování zpomalí oxidaci čaje, čímž dojde ke zpomalení procesu degradace. Jestli tedy chcete, aby si váš čaj zachoval své aroma i chuť po delší dobu, možná není úplně od věci ho v ledničce skutečně skladovat. Zároveň platí, že v ledničce je o něco menší cirkulace vzduchu a čaj není ani tolik vystavený světlu, tudíž může skutečně vydržet déle. Téma správného skladování jsme už nakousli ve více blogových příspěvcích, ovšem i tentokrát se hodí podotknout, že čaj je potřeba skladovat ideálně v tmavé dóze, která nepropustí vlhkost ani světlo a nebude vystavena jak nepříjemným pachům (třeba vůni koření), tak ani teplu – není proto ideální postavit dózu třeba na lednici nebo mikrovlnku. Skladování přímo v lednici ale většinou není úplně nutné.

skladování čaje v lednici

Jaké jsou nevýhody skladování čaje v lednici? 

Kdyby samotné umístění čaje do lednice prodloužilo jeho trvanlivost, dělal by to nejspíš každý, kdo má doma čaj. Má to ovšem svůj velký háček, kterým je především velká vlhkost, která v lednici panuje. Právě proto mohou některé druhy čaje vlhkost nasávat, což následně opět negativně ovlivní jejich kvalitu – kromě vlhkosti mohou čaje nasát i aroma jiných potravin, které v lednici často skladujeme. Pokud byste náhodou chtěli čaj do lednice umístit, dbejte vždy na to, aby byl v neprodyšném obalu. I přesto ale čajům nebude dělat dobře náhlá změna teplot, ke které bude při vytahování z lednice docházet. Jednoduchým doporučením, které pro vás proto máme, je, že pro dlouhodobé skladování čaje může být lednice vhodným místem, ovšem pro každodenní použití zas tak skvělý nápad nepředstavuje. 

skladování čaje v lednici 1

Produkty od Čajové zahrady nebude třeba dávat do lednice

Ohledně skladování čajů v lednici byste si tedy měli zapamatovat, že to může být skutečně prospěšné pro dlouhodobé uskladnění některých čajů, ale při každodenním vytahování a prudkých změnách teplot to příliš smysl nemá. Nehledě na to, že čaje jako puerh by se do lednice nikdy neměly dávat, protože by se u nich zastavila enzymatická aktivita a už by dále nedozrávaly. Neskromně si ale troufáme tvrdit, že čaje, které máme u nás v nabídce, nejspíše nebudete muset nějakou delší dobu skladovat. Jakmile je totiž jednou ochutnáte, je dost dobře možné, že vám zachutnají natolik, že se je zkrátka a dobře rozhodnete hned vypít. Když vyzkoušíte třeba naši velmi populární Budhovu inspiraci, nebo některý z oblíbených černých či zelených čajů, uvidíte, že naše produkty jsou chuťově opravdu vyladěné.