Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Proč čajovník a kávovník obsahují kofein?

Když se cítíme unavení, sáhne spousta z nás po čaji nebo kávě. A jak mnoho z nás ví, oba tyto nápoje obsahují větší či menší množství kofeinu. Přemýšleli jste ale někdy nad tím, proč vlastně v čajovníku či kávovníku kofein najdeme? Primárním cílem rostlin totiž rozhodně nebylo dodat energii unaveným lidem v 21. století. V tomto článku se proto podíváme na to, proč káva a čaj kofein obsahují a s čím jim pomáhá. 

Kofeinem se rostliny primárně chrání

Asi nejdůležitějším důvodem, proč kávovník i čajovník obsahují kofein, je jejich vlastní ochrana. Obsah kofeinu totiž zabraňuje houbám, bakteriím i plísním, aby se mohly na rostlinách rozrůstat a rostlinu tak zničit. Jistě jste už někdy slyšeli, že robusta obsahuje více kofeinu než arabika, ale i přesto je podstatně levnější. Producenti jsou schopni držet cenu dole mimo jiné proto, že právě vyšší obsah kofeinu zajistí větší odolnost vůči mnohým škůdců a tak se jim tento druh lépe pěstuje. Rostliny tento stimulant pro co nejkomplexnější ochranu neobsahují jen v lístcích nebo zrnech, která běžně zpracováváme na přípravu našich oblíbených nápojů, ale třeba u čajovníku jej najdeme i v kořenech. Celé rostliny se tak nechrání jenom proti mikroorganismům, ale také proti rozličnému hmyzu, pro který je samotná přítomnost kofeinu velmi nepříjemnou komplikací – tato látka dokáže některé druhy hmyzu ochromit či dokonce zabít. Kávovníky i čajovníky tak mají díky kofeinu více prostoru k růstu a reprodukci. 

čajovník a kávovník kofein 1

Kde všude se dá kofein najít? 

Přestože většina z nás má kofein zafixovaný právě se zmiňovaným čajem či kávou, ve skutečnosti jej obsahuje celá řada různých rostlin – mnohdy ale v jiných částech, než které konzumujeme. Typickým příkladem jsou některé citrusy, které disponují kofeinem ve svých listech. Kromě toho byste tento stimulant mohli najít třeba v kakau, yerba maté, guaraně a dokonce se v určitém množství nachází třeba ve fazolích – podle některých zdrojů existuje až 60 rostlin, které kofein obsahují. Pokud pijete bezkofeinovou kávu, která obsahuje jen zbytkové množství látky, měli byste vědět, že se jedná o zrna z běžného kávovníku, která projdou specifickou úpravou až po sklizni –  více jsme o tom psali v našem samostatném článku o bezkofeinové kávě. Zajímavé přitom je, že mnohdy se pěstují v úplně odlišných částech světa. Uměle se látka pak přidává třeba do různých kolových či energetických nápojů, ale v současnosti existují třeba i limonády s přídavkem kofeinu. 

čajovník a kávovník kofein

Nejlepší je si na kofeinu navíc pochutnat

Jelikož jsme Čajová zahrada, samozřejmě preferujeme doplňovat kofein z těch zdrojů, na kterých si zvládnete zároveň i pochutnat. A právě proto doporučujeme čerpat kofein z kvalitních čajů, skvělé kávy nebo poctivého kakaa, protože všechny tyto nápoje obsahují i řadu dalších látek, u kterých vědecké studie mnohdy nachází řadu zajímavých účinků. Třeba o zmiňovaném kakau jsme u nás psali samostatný článek, ve kterém doporučujeme i konkrétní prémiové produkty za skvělou cenu. A pokud vás láká spíše čaj nebo káva, určitě také doporučujeme prozkoumat naši nabídku. Největší množství kofeinu obsahuje samozřejmě káva, ale v závěsu jsou černé a dokonce i zelené čaje. Čemu dáte přednost tak záleží primárně na vašich chuťových preferencích.