Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Můžu pít čaj s prošlým datem minimální trvanlivosti?

Že zboží má určité datum minimální trvanlivosti, není pro většinu z vás nejspíš žádnou novinkou. A týká se to samozřejmě veškerých potravin – kávu a čaj nevyjímaje. Ale jak to je s těmito oblíbenými nápoji prakticky? Musíte je po vypršení data minimální trvanlivosti nutně vyhodit, nebo je ještě možné je bez jakýchkoliv obav vypít? Na to se podíváme v tomto článku. 

Jak dlouho čaj vydrží? 

V souvislosti s čajem je nutné uvést na pravou míru, že různé druhy vydrží různě dlouho a nedá se aplikovat jednotný rámec na všechny možnosti. Třeba takové oolongy nebo puerhy s časem o chuť nepřichází, ale naopak zrají a po chuťové stránce se vyvíjí směrem k lepšímu. To ale není případ naprosté většiny čajů. Oblíbené zelené nebo bílé čaje byste měli spotřebovat většinou tak do dvou let zakoupení. Supermarketové čaje mají dost možná už nějaký ten čas za sebou strávený v regálech a datum minimální trvanlivosti na nich vytištěné byste měli respektovat. Pokud ale koupíte kvalitní dražší čaj, s trvanlivostí v řádu let byste se měli rozloučit – nejde o to, že by to dobře uskladněný čaj nevydržel, ale spíše je problém v tom, že ztratí svoji chuť i vůni, a to je samozřejmě škoda. 

čaj s prošlým datem

Na co se u prošlého čaje zaměřit? 

Jakmile objevíte doma čaj, který už máte uskladněný po delší dobu, je dobré provést letmou inspekci před tím, než ho ochutnáte. Protože co si budeme povídat, při nesprávném skladování můžete v čaji objevit plísně, houby, bakterie i další suroviny, pro které by tam správně nemělo být tak úplně místo. Je proto dobré čaj důkladně prohlédnout a pokud je po vizuální stránce v pořádku, čichněte si k němu a neměli byste opět cítit žádné necizorodé vůně. Když čaj projde i tímto testem, je dobré připravit z něj nálev a totéž provést i s nálevem. Až poté je dobré čaj ochutnat a po malém doušku zkusit zanalyzovat, zda náhodou nechutná nějak zvláštně. Pokud byl dobře uskladněný, je samozřejmě možné, že i po několika letech bude v pořádku. Jestli v něm ale zaregistrujete nějaké nepříjemné pachy, nebo se vám budou čajové lístky zdát vlhké, mělo by to být jasné varovné znamení. 

¨čaj s prošlým datem 1

Dobrý čaj spotřebujte co nejdříve!

U nás v Čajové zahradě se vždy snažíme nabízet jen velmi kvalitní čaje, u kterých na čerstvost opravdu dbáme a nabízíme vám možnost nákupu menších balení proto, aby vám nemusel doma čaj zdlouhavě ležet. Doporučujeme proto nad pitím starých čajů příliš nepřemýšlet a doplnit zásoby těch nových, u kterých se můžete na čerstvost a maximální chuťový zážitek naprosto spolehnout. Pokud náhodou nevíte, po kterém čaji je ideální sáhnout, doporučujeme se podívat do naší čajové nabídky, která obsahuje desítky zástupců jak z kategorie zelených a černých čajů, tak i méně tradičních variant jako je žlutý nebo bílý čaj. A pokud patříte k vyznavačům čajových specialit, pochutnáte si u nás na vyzrálém puerhu nebo oolongu. Zkrátka a dobře toho máme v nabídce opravdu hodně a rádi vám budeme čerstvé čaje posílat třeba každý druhý týden. Protože co si budeme vykládat, čerstvé čaje chutnají rozhodně nejlépe.