Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Můžete znovu ohřívat čaj? Nemůže to být nebezpečné?

Znáte ten pocit, když si uvaříte čaj, ale najednou se na vás sesype tolik povinností, které je třeba udělat, že na čaj úplně zapomenete a on vám mezitím vychladne? My to známe velmi dobře a rozhodně to není nic příjemného. Někoho může napadnout si čaj prostě a jednoduše znovu ohřát. Nemůže to náhodou být ale nebezpečné? Na co je dobré si při tom dávat pozor? Na to se podíváme v tomto článku. 

Co se s čajem při ohřívání děje? 

Když necháte svůj čaj louhovat déle, než je třeba, polyfenoly v něm obsažené začnou pomalu oxidovat. To se může navenek projevit několika způsoby, typické je třeba ztmavnutí nálevu, k čemuž dochází zejména u zelených čajů. Tento proces produkuje řadu různých látek, které ale v naprosté většině případů nepředstavují žádný negativní dopad na naše zdraví. Trošku složitější je to ale s obsahem různých bakterií a plísní, které se mohou v nálevu objevit, pokud necháte čaj a vodu třeba několik hodin v kontaktu. Když se po takhle dlouhé době rozhodnete čaj přeci jenom přecedit a znovu ohřát, je dobré při tomto procesu ohřát čaj alespoň na 80 stupňů Celsia, což je hranice, při které by mělo dojít ke zničení naprosté většiny obsažených potenciálně škodlivých látek. 

ohřívání čaje

Kdy je třeba se mít na pozoru? 

Když si na svůj zapomenutý šálek čaje vzpomenete třeba za půl hodiny, nemusíte se nejspíš vůbec ničeho bát. Problém může nastat ve chvíli, kdy čaj leží na kuchyňské lince několik dlouhých hodin nebo nedej bože přes noc. Množství bakterií a dalších nežádoucích složek může být ještě vyšší v případech, kdy do čaje před louhováním a následným vychladnutím přidáte třeba cukr, med nebo mléko. Když se rozhodnete svůj čaj znovu ohřát, je určitě dobré mít na paměti, že každé další vystavení vyšším teplotám může mít negativní dopad na chuť a vůni výsledného nálevu, a proto je dobré na správnou přípravu obzvlášť u dražších čajů myslet a snažit se na jednou zalitý čaj nezapomenout. 

ohřívání čaje 1

Jak to vyřešit?

Pokud se vám podaří na čaj zapomenout párkrát, nic závažného se neděje a prostě si jej novu ohřejte. Tedy za předpokladu, že jste na něj nezapomněli třeba přes noc nebo několik dlouhých hodin. V případě, že ale máte tendence na už připravený čaj zapomínat denně, je dobré si nastavit budíka. K tomu můžete využít buď svůj mobilní telefon (pokud jej máte neustále po ruce) a nebo není od věci si pořídit přesýpací hodiny, které si můžete po připravení čaje vzít s sebou třeba ke svému notebooku a vrátit se pro šálek, až se v nich obsažený písek zcela přesype. Jakmile budete mít jednou po ruce takového pomocníka, můžete si s klidem nakoupit třeba exkluzivní čaje z naší nabídky. Ta je tak široká, že si z ní zvládne vybrat naprosto každý – máme totiž jak spoustu klasických zelených a černých čajů,, tak i méně tradiční žlutý nebo bílý čaj Snažíme se ale potěšit i milovníky čajových specialit, a proto máme také pestrou nabídku puerhu, oolongu i dalších ne úplně tradičních produktů. A když to spojíte s širokým výběrem kvalitní arabiky z celého světa, rozhodně si vyberete.