Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Jak si namíchat svůj vlastní čaj? Máme několik tipů!

Pokud jste se někdy dívali na naši nabídku černých nebo zelených ochucených čajů, možná jste přemýšleli nad tím, zda je možné si takový čaj namíchat i doma. A samozřejmě, že to možné je a i když je tahle disciplína poněkud náročná, určitě stojí za to a experimentování s čajem může být také skvělá zábava. V tomto článku vám ukážeme, jak na to. 

Mají předpřipravené směsi význam? 

Ze všeho nejdříve bychom se měli v krátkosti věnovat již připraveným směsím, které najdete mimo jiné také na našich stránkách. Ty jsou totiž chuťově poměrně vyladěné a jejich uvedení na trh samozřejmě předchází nějaké zkoumání toho, jak mezi sebou jednotlivé suroviny interagují, zda mají odpovídající trvanlivost a také zda jsou chuťově vyvážené. A to jsou všechno věci, které budete muset při míchání vlastního čaje zjistit sami. Na druhou stranu si ale budete moci výslednou směs upravit přesně podle sebe a díky tomu ochutnáte i něco nového. 

jak namíchat vlastní čaj 1

Nejdůležitější je vybrat správný základ 

Při míchání vlastního čaje je nesmírně důležité vybrat správný základ, tedy surovinu, která bude představovat majoritní většinu výsledné směsi a tedy bude ze značné části rozhodovat o finální chuti. Pokud byste chtěli jako základ použít zelený čaj, je rozhodně dobrou variantou sencha, která sice není považována za nějakou prémiovou variantu, ale disponuje skvělou chutí a vynikne v řadě kombinací. Pro směsi s černým čajem je pak vhodný třeba cejlonský černý čaj. Pokud byste chtěli vsadit spíše na bylinkové směsi, může jako základ přijít vhod například malinové či ostružinové listí

Experimentujte s různými chutěmi

Jakmile budete mít jednou vhodně zvolený základ pro čajovou směs, stačí se jen podívat po nějakých aditivních surovinách, které budete se základem kombinovat. Za vhodné položky se dá považovat třeba: 

  • Ovoce – pokud budete chtít přidávat do čaje ovoce, podívejte se spíše po tom lyofilizovaném, které si narozdíl od sušeného teplem zachovává více zdraví prospěšných látek a lépe chutná. 
  • Koření – zejména do černých čajů může být koření skvělým dochucovadlem, které podpoří hluboké chuťové tóny čaje. Můžete zvolit jak tradiční koření typu skořice, tak i experimentovat s méně častými kousky. 
  • Bylinky – špatnou variantou nejsou ani různé bylinky, které mohou dodat čaji řadu zajímavých látek a také originální chuť. Větší přehled o používaných bylinkách vám může poskytnout náš rozsáhlý Herbář
  • Čokoláda, karamel atd. – nenechte se limitovat na tradiční suroviny – třeba do černého čaje můžete použít i celou řadu netradičních surovin jako jsou různé druhy čokolády, karamel nebo třeba i sušené mléko. 

Hodí se tak podotknout, že vaší fantazii se meze nekladou a jedna z mnoha krásných věcí na míchání vlastního čaje je ta, že máte opravdu volnou ruku a to nejhorší, co se může stát, je že budete nuceni vylít trochu čaje. 

jak namíchat vlastní čaj 2

Jaký poměr mezi surovinami zachovat? 

Na závěr ještě zbývá říct, jaký poměr mezi jednotlivými surovinami udržovat. A také v tomto případě je volba zcela na vás. My bychom pro začátek doporučili použít 90 % základu a 10 % aditivních surovin. Je ale možné, že přijdete na to, že například nějaké bylinky ve směsi vůbec necítíte a chtěli byste, aby byla jejich chuť z čaje více patrná – a v takovém případě snižte zastoupení základu třeba na 80 % a přidejte více surovin. Je to zkrátka a dobře jen na vás a vašich chuťových pohárcích. 

A pokud byste si to s mícháním čaje náhodou rozmysleli, na našich stránkách najdete tolik již hotových směsí, že si určitě vyberete něco, co bude vašim chuťovým pohárkům blízké.