Od 26.5.2023 bude probíhat rekonstrukce obchodu a okolí na Masarykově nádraží. Brzo Vás přivítáme v novém.

Čajové základy: 6 hlavních druhů čaje

Když se řekne čaj, někomu se vybaví zelený, někomu černý a někdo dokonce začne přemýšlet nad méně tradičními variantami jako je puerh, oolong nebo třeba žlutý čaj. A přestože všechny tyto varianty mají základ v lístcích čajovníku, vlivem odlišného zpracování po sklizni jsou do značné míry odlišné. V tomto článku vám proto představíme 6 hlavních druhů čaje a u každého vám doporučíme také konkrétní produkty z naší nabídky. 

Zelený čaj

Málokdo ví, že zelený čaj je vůbec nejstarším druhem čaje a dokládá to i fakt, že jej odborníci našli v hrobce čínského císaře Liu Qi, který zemřel v roce 141 před naším letopočtem. Tento čaj se tedy pije skutečně od pradávna a jeho konzumenti si mnohdy pochvalují velmi lehkou chuť, která často obsahuje jemné nuance trávy nebo citrusů. Nálev má světle zelenou barvu, které se docílí tím, že se po sklizni narozdíl od ostatních druhů čaje nenechává oxidovat, ale je okamžitě napařován a následně sušen. Také byste měli vědět, že zelené čaje se nikdy nezalévají vroucí vodou, ale mnohem lepší variantou je voda o teplotě mezi 60 a 80 stupni Celsia v závislosti na tom, jak intenzivní chuť máte rádi. Zelený čaj se produkuje hlavně v Japonsku, Číně a na Tchaj-wanu, přičemž mezi nejpopulárnější možnosti patří například čaj sencha, o kterém jsme psali celý samostatný článek. Pokud ale chcete vyzkoušet něco netradičního, můžete sáhnout po čaji genmaicha, který se kombinuje s rýží, nebo po čaji matcha, který je naprosto unikátní. 

zelený čaj

Černý čaj

Mezi čaje, na které si dokáže vzpomenout snad každý, patří bezpochyby také černý čaj, který narozdíl od zeleného prochází oxidací. Tento proces dodává čaji unikátní chuťový profil, ve kterém se kombinuje příjemná hořkost s tóny oříšků i karamelu, přičemž aroma je mnohdy květinové či ovocné. Mezi největší producenty černého čaje patří například Čína, Indie, Srí Lanka nebo Keňa. Tento druh čajů se vyznačuje vyšším obsahem kofeinu ve srovnání s čaji zelenými a při přípravě jim vyhovuje klidně i vroucí voda. V naší kategorii černých čajů je nesmírně populární například kvalitní cejlonský čaj Ceylon Dimbula OP.

černý čaj

Čajový průvodce Srí Lankou

Bílý čaj

Bílý čaj není příliš známý, protože bývá produkován jen ve velmi omezené množství, a tedy jej obvykle nemůžete koupit například v supermarketech. Tento název získal kvůli jemnému bílému chmýří, které pokrývá nerozvinuté čajové pupeny, ačkoliv svou jemností a vyvážeností (stejně jako barvou nálevu) může lehce připomínat čaj zelený. Po stránce chuti je však o něco nasládlejší a jelikož se vyrábí výhradně z mladých čajových pupenů, nabízí velmi komplexní a různorodou chuť. Oxidovaný je tento čaj jen velmi zlehka a unikátní na něm je, že k sušení dochází za nízkých teplot, aby nedošlo k degeneraci jedinečného chuťového profilu. Více se můžete dočíst ve článku Bílý čaj: Vše, co o něm potřebujete vědět nebo vyzkoušejte rovnou náš oblíbený China Silver Pearls

WHITE TEA

Oolong

Pokud jste četli náš samostatný článek věnovaný oolongu, jistě vám nemusíme vysvětlovat, že tento čaj je do značné míry specifický. Pro výrobu tohoto čaje se lístky nechají lehce přezrát, následně se sklidí a vystaví slunečnímu záření. Chuťově se pak oolong dost podobá černému čaji, jen není ani zdaleka tak trpký a naopak nabízí velmi jemnou chuť s náznaky oříšků, karamelu i bylin. Pokud hledáte dobrý oolong pro začátek, určitě doporučujeme vyhlášené Formosa Oolong Dark Pearl, které jsou u nás velmi oblíbené.

oolong

Puerh

U velmi specifických čajů ještě chvíli zůstaneme, protože puerh je čaj, který je do značné míry unikátní a jen těžko byste hledali něco podobného. Jak jsme zmiňovali v samostatném článku, tento čaj pochází z čínské provincie Yunnan a velmi atypická je na něm tzv. dodatečná fermentace, kterou čaj prochází. Již usušený čaj se znovu napaří a následně se může slisovat do nejrůznějších tvarů, v nichž dále zraje. Puerh tak vydrží klidně i desítky let a jeho chuťový profil se bude stále vyvíjet. Kvalitní puerh, jako je například náš Puerh Tuocha Black, se přitom vyznačuje jemnou a mírně nasládlou chutí, ve které se odráží jemné náznaky kouře i zemitosti.

puerh_1

Žlutý čaj

Náš dnešní článek bychom měli zakončit něčím raritnějším, a proto se podíváme na žlutý čaj, který byl rovněž předmětem také samostatných článků. Jedná se o čaj, který je bezprostředně po sklizni zahříván na pánvích a následně balen do tkanin, v nichž má čas odpočívat. Sklizeň probíhá mnohdy ručně ve velmi náročných horských terénech, takže cenově je trošku náročnější. Ale nebojte, vše spolehlivě vykompenzuje skvělým chuťovým profilem, v němž se promítají náznaky medu a kaštanů, ale i tropického ovoce a koření. Mezi oblíbené produkty u nás na eshopu patří čaj yinzhen, který rozhodně doporučujeme vyzkoušet. 

yellow-tea

Na vzácném žlutém čaji si pochutnávali čínští císaři. Teď můžete i vy.

No a to by od nás bylo pro tento článek všechno. Hlavní druhy čaje už znáte, ale pokud se vám naše tvorba líbí, můžete si do vyhledávače zadat název čaje, který se vám zalíbil a dozvědět se o něm více prostřednictvím dalších blogových příspěvků. A nebo ještě lépe – najděte si tento čaj v naší nabídce a sami ho vyzkoušejte, ať poznáte, jak unikátní je.