Zelený čaj
Nejstarší druh čaje, zelený, je stále velmi oblíbený v Číně - tedy v místě svého původu. Velmi důležitým pěstitelem je též Japonsko. Čajové lístky se po nasbírání usuší a tepelně upravují, aby se zastavila jejich oxidace.
Černý čaj
Světově nejpopulárnější druh čaje je ze všech nejvíce oxidovaný. V Číně se nazývá červený čaj díky barvě při jeho přípravě. Černý čaj se produkuje v Indii, Na Srí Lance, v Keni, ale i v Číně.
Bílý čaj
Na škále zpracování stojí naproti černému čaji čaj bílý. Vyrábí se z pupenů a mladých lístečků, které se nadále suší. Listy nejsou při jeho přípravě válcovány či drceny. Bílý čaj je proto velmi jemný a delikátní.
Oolong
Tento čaj je polooxidovaný a na první pohled jej velmi snadno poznáte - je stočený do jakýchsi zámotků nebo kuliček. Znalci popisují oolong někde na cestě mezi zeleným a černým čajem. Jednotlivé druhy oolongu se však mohou svou chutí velmi lišit, důvodem je různá míra oxiadace.
Puerh
Čaj s původem v čínské provincii Yunnan se od ostatních liší fermentací. Jeho chuť je intenzivní a zemitá. Puerh se dále dělí do dvou kategorií - sheng cha a shou cha, přičemž jedna je světlá a druhá tmavá.
Žlutý čaj
Na rozdíl od ostatních čajů na tomto seznamu je žlutý čaj poměrně vzácný. Vyrábí se velmi podobně jako zelený čaj, k jeho přípravě se však spotřebují tisíce čajových pupenů. Chuťově se žlutý čaj umisťuje mezi bílý a zelený čaj.
Na vzácném žlutém čaji si pochutnávali čínští císaři. Teď můžete i vy.