Nepál Guranse Blatt Green - zelený čaj

Kód: 17193 05380 04380 Zvolte variantu
1 999 Kč / ks 1 149 Kč / ks 149 Kč / ks od 149 Kč / ks 1 738,26 Kč bez DPH 999,13 Kč bez DPH 129,57 Kč bez DPH od 129,57 Kč bez DPH 229,80 Kč / 100 g 248,33 Kč / 100 g
Skladem Skladem Skladem Zvolte variantu
Varianta
Zvolená varianta není k dispozici. Reset vybraných parametrů.
Můžeme doručit do:
25.6.2021 25.6.2021 25.6.2021 Zvolte variantu

Výborný vysokohorský zelený čaj z Nepálu, z čajové zahrady Guranse. Delší středně rolovaný list je vysoké kvality s velkým podílem stříbřitých tipsů. Nálev nasládlé vůně vás oblaží vyváženou, květovou, jen lehce svíravou chutí.

Složení: nepálský zelený čaj

Detailní informace

Detailní popis produktu

Přestože černé čaje z Nepálu jsou ve své podstatě velmi podobné těm z oblasti Darjeelingu, nejsou ani zdaleka tak oblíbené a tím pádem je i jejich produkce podstatně menší. Paradoxně ale vzhledem ke zcela přírodnímu způsobu pěstování sbírají nejrůznější ocenění a certifikace kvality. Dnešní článek tedy bude o tom, jak se čaje v Nepálu pěstují, proč je jejich produkce omezená i jaký si vybrat, abyste si dopřáli opravdu nezapomenutelný chuťový zážitek.

Historie čaje sahá do 19. století
Leckdo by mohl čekat, že nepálské čaje nejsou tak populární zejména proto, že nemají takovou tradici. To by ale byl velmi mylný názor, protože historie pěstování čaje je v Nepálu obdobně dlouhá jako v oblasti Darjeelingu. První plantáž byla otevřena v roce 1863, kdy tamní ministr Jung Bahadur Rana dostal čajovník darem od čínského císaře. O dva roky později již se otevřela další plantáž, ale další přibývaly jen velmi poskrovnu. Je pravda, že radikální zlom přišel až relativně pozdě, konkrétně v roce 1950, kdy čajový průmysl dostal značné finanční injekce. Od roku 1959 tak kromě státních plantáží existují i ty soukromé, jejichž zakládní se vláda od 80. let vlastně až do současnosti snaží podporovat. Dnes se tedy dá říct, že majoritní většinu plantáží vlastní malí soukromí pěstitelé. Na státní podniky připadá jen zhruba 300 hektarů a 700 hektarů pak patří velkopěstitelům a zahraničním investorům.

Pěstování čaje se řídí přísným kodexem
Nepál v dnešní době produkuje zhruba 20 tisíc tun čaje, z něhož se naprostá většina produkuje v nadmořské výšce od 1200 do 2200 metrů. Mezi hlavní čajové regiony patří Ilam, Dhankuta, Kaski, Terhathum, Sindhulpalchok a Panchthar, přičemž ve všech z nich se nachází jak velcí, tak i malí pěstitelé. Jakmile začnou čajovníky dozrávat, mohou být sbírány až čtyřikrát do roka. Stejně jako čaje z Darjeelingu mají i ty nepálské 4 hlavní sklizně: První sklizeň (First Flush, FF), Mezidobí (In-Between, IB), Druhá sklizeň (Second Flush, SF), Podzimní sklizeň (Autumnal Flush, AF). Čaje z první i druhé sklizně patří k těm nejoceňovanějším. Zatímco FF disponuje určitou lehkostí, je jemný a ještě poměrně nevyzrálý, SF pak nabízí vyzrálejší chuť s celou paletou různých chutí.

Na jakou chuť se můžete u nepálských čajů těšit?
Nepálské čaje mají bez ohledu na sklizeň poměrně světlou zlatavou barvu s krásně jemnou chutí jasně odkazující na ovoce. Poznat můžete i charakteristické muskatelové tóny, pro které jsou tolik vyhledávané čaje z oblasti Darjeelingu. Nepálské čaje se skvěle hodí především na odpolední hodiny, obsah kofeinu není nijak závratně vysoký a je možné je tedy pít klidně i navečer. Skvěle vyniknou s mlékem, citronem i samotné.

Doplňkové parametry

Kategorie: Zelený čaj
Dodavatel: Great Tea Garden s.r.o.
Země původu: Indie

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Přidat komentář
Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole: