Rwanda je jedním z afrických států, které za sebou mají neskutečně pestrou a velmi různorodou historii. Kupříkladu se hodí zmínit, že první zmínky o dávných civilizacích na tomto území pochází již z doby ledové, přičemž od té doby museli tamní obyvatelé projít tvrdými etapami spojenými s kolonialismem, vnitrostátními rozepřemi i kolapsem ekonomiky. Rwanda tak aktuálně musí naprostou většinu surovin dovážet. Jednou z plodin, které jsou pro ekonomiku nesmírně důležité, je však káva. A na tu se podíváme v tomto článku.
Jak se káva ve Rwandě pěstuje?
Káva je spolu s čajem jedním ze dvou nesmírně důležitých vývozních artiklů, a proto asi nikoho nepřekvapí, že si na ní tamní pěstitelé dávají opravdu záležet. Co do absolutních čísel Rwanda není nijak významným exportérem – produkuje asi 15 tisíc tun zelených zrn ročně a co do objemu produkce patří až do druhé desítky zemí exportujících kávu. Zajímavé ovšem je, že tohoto čísla dosáhne i přesto, že co do rozlohy zabírá území odpovídající asi třetině České republiky. A kávový průmysl zaměstnává asi půl milionu lidí, což je na poměry dvanáctimilionové země opravdu dost. Samotní pěstitelé navíc mnohdy řeší opravdu pouze pěstování kávy, protože po celé zemi funguje mnoho promývacích stanic, kam po sklizni zrna mohou pěstitelé odvést a kde se již postarají o následné zpracování jako takové.
Kde se tam káva vzala?
Káva se ve Rwandě začala pěstovat na popud německých kolonizátorů na počátku 20. století, přičemž nejčastěji se pěstují klasické odrůdy arabiky jako bourbon, caturra nebo catuai. Jelikož tamní půda má sopečný původ, poměrně brzy se zjistilo, že díky obsaženým minerálům je pro pěstování kávy naprosto ideální. A jelikož nechybí ani pravidelné deště a poměrně vysoká nadmořská výška, Rwanda je pro kávu zkrátka a dobře naprostý ráj. Právě proto také tato komodita sehrála opravdu důležitou roli při opětovném sjednocení státu v roce 1994 a patří k důležitým pilířům národní ekonomiky.
Proč stojí za vyzkoušení?
Optimální klimatické i geografické podmínky samozřejmě dávají vzniknout skvělé kávě, kterou prostě a jednoduše musíte ochutnat. Naše vynikající arabika ze Rwandy tak pro představu disponuje velmi vyváženým chuťovým profilem, ve kterém můžete při ochutnávání kávy najít jemné nuance javorového sirupu či třtinového cukru. Někteří odborníci v kávách z této oblasti rovněž nachází velmi nenápadné ovocné dozvuky, přičemž v chuťových profilech rwandských káv můžete občas narazit třeba na náznaky meruněk, citrusů nebo ostružin.
Jakou doporučujeme vybrat?
Pokud jsme vás v rámci tohoto článku pro rwandskou arabiku nadchli, určitě stojí za to dodat, že ji rozhodně doporučujeme vyzkoušet. Naši arabiku Rwanda pražíme až v naší holešovické pražírně, abychom byli schopni zaručit čerstvost kávy. Vzhledem ke střednímu stupni pražení má zároveň naše káva mnohostranné využití a hodí se tím pádem jak do pákových či automatických kávovarů, tak i na některou z alternativních metod přípravy kávy. V případě, že vás však arabika ze Rwandy z nějakého důvodu nezaujala, můžete vyzkoušet buď některý z prémiových čajů z této země (jako například fantastický Rwanda Rukeri Green OP) nebo můžete zkrátka a dobře sáhnout po jiné kávě. V rámci naší nabídky čerstvých káv z celého světa máte na výběr z desítek různých možností.